Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Gyulladt íny. Mi okozza őket és hogyan kell kezelni őket?

Ha életében legalább egyszer volt problémája gyulladt ínyével, akkor biztosan tudja, milyen kellemetlen és fájdalmas ez a betegség. Az ínygyulladás a fogszuvasodáshoz hasonlóan az emberiség 90%-át érinti. Tudod mi okozza és hogyan lehet kezelni?

Gyulladt és duzzadt íny. Hogyan jönnek létre?

Az ínygyulladás vagy ínygyulladás egy védekező reakció a plakkban található méreganyagokra.

Az ínygyulladásnak két típusát különböztethetjük meg:

  1. Akut
  2. Krónikus

Az akut gyulladás az elégtelen foghigiénia következtében alakul ki. Az íny körül felgyülemlett bevonat miatt érzékennyé válnak, megduzzadnak. Fájdalmat és gyulladást is okozhat, ha túl nagy nyomást gyakorol fogmosás közben. ( Forrás ) Krónikus fogínygyulladásról akkor beszélünk, ha az akut állapotot figyelmen kívül hagyjuk , ha mechanikai stimuláció hatására vérzés lép fel, és az interdentalis papilla (az ínynek a fogközbe nyúló része) lekerekedik és megduzzad. A kezeletlen állapot parodontitissé fejlődhet, amelynek kezelése már sokkal bonyolultabb.

Komplikációk léphetnek fel, ha:

  • cukorbetegségben szenved
  • te cigizel
  • stresszed van
  • fogkő van
  • hormonális változásokon megy keresztül (menstruáció, terhesség, pubertás)
  • hormonális fogamzásgátlást használ
  • ha kortikoidokat és egyéb speciális gyógyszereket szed
  • Önnek C-vitamin hiánya van

Az ínygyulladás oka más betegségek is lehetnek, például:

  • bakteriális fertőzés (gonorrhoea, szájpenész)
  • vírusfertőzés (HIV, herpesz)
  • gombás fertőzés
  • allergiák a fogkrémek és a vizek összetevőire
  • ételallergiák

Az ínygyulladás 5 tünete:

  1. Ínyvérzés fogmosás közben.
  2. Az íny érzékenysége, duzzanata és vörössége a fogak körül.
  3. Visszahúzódó íny a fognyak területén.
  4. Rossz szájszag.
  5. Fogkőképződés . ( Forrás )

Hogyan lehet megelőzni ezt a problémát?

5 tipp a fogínygyulladás megelőzésére:

1. Alapos higiénia

A fogínyfertőzés megelőzhető prevencióval . Ez a rendszeres és alapos foghigiéniából áll. A fogmosásnak nemcsak az íny, hanem maguk a fogak szempontjából is hatékonynak kell lennie. Az ínygyulladás mellett a fogkő és a fogszuvasodás is összefüggésbe hozható az elégtelen higiéniával.

2. Foghigiénikus

Noha alaposan mosol fogat, évente legalább egyszer fel kell keresned egy foghigiénikust . Nemcsak professzionálisan tisztítja meg a fogait és kezeli az ínyét, hanem megmutatja a helyes tisztítási technikát , vagy tanácsot ad a megfelelő fogkrémről és fogkeféről, beleértve az interdentálist is. ( Forrás )

3. Megelőző ellenőrzés

Megelőző kivizsgálásra is érdemes fogorvoshoz menni. Időben képes észlelni az íny változásait . Még abban az esetben is, ha valami szuvasodás rejtőzik valahol a fogközben, egy röntgenvizsgálat megbízhatóan kimutatja, mielőtt túl késő lenne.

4. Szájvíz

A szájvíznek antibakteriális hatása van. Nehezen elérhető helyekre is eljutnak, így még ha véletlenül is kihagytál valamit, a szájvíz hozzád ér. Ezen kívül felfrissíti a leheletet.

5. Élelmiszer

Még az étrend is befolyásolhatja a szájüreg egészségét. Vegyen be étrendjébe C-vitaminban, kalciumban és ásványi anyagokban gazdag ételeket. Az édességeket korlátozni kell vagy teljesen ki kell zárni.

6. Rágógumi cukor nélkül

Ha távol vagy otthonról, mindig jobb, ha használsz legalább egy rágógumit, mint semmit. A rágógumi azonban önmagában nem tesz csodát. Felfrissítheti a leheletét, ennyi. A nyálad elvégzi az összes munkát. A rágógumi jelet küld az agynak, hogy étel van a szájban. Az agy ezt követően nagyobb mennyiségű nyál kiválasztását indítja el, ami kiegyensúlyozza a pH-t a szájban . ( Forrás )

Mi segít fájdalmas és gyulladt fogíny esetén?

Abban az esetben, ha valamilyen oknál fogva elhanyagolta a megelőzést, és az ínyéből egyértelműen kiderült, hogy valami nincs rendben, ideje cselekedni. Mindenekelőtt fogorvoshoz kell mennie . Csak ő tudja megállapítani, hogy a gyulladás milyen stádiumban van, és a PBI index módszerrel (papilla vérzési index) feltárja, hogy az íny milyen mértékben sérült. Ezután az Ön számára legmegfelelőbb kezelést írják elő. Azonban a fogorvos vagy a foghigiénikus először eltávolítja a lepedéket vagy a fogkövet , mivel ez a probléma fő oka.

A helyzet későbbi alakulása az Ön felelőssége. Otthon szigorúan be kell tartani az ajánlott szigorú higiéniát, és megfelelő fogkrémeket és vizeket kell használni, amelyek csökkentik a szájüregben lévő baktériumok mennyiségét, és egyben segítik a sérült szövetek regenerálódását. A piacon vannak speciális fogkrémek is a gyulladt fogíny kezelésére. Tisztításkor az íny még jobban vérezhet, de ne aggódjon. Sok beteg elköveti azt a hibát, hogy lemond a higiéniáról, hogy megakadályozza az íny vérzését. Azonban nem hagyják abba a vérzést, ha csak hagyod. Éppen ellenkezőleg, az állapot súlyosbodását kockáztatja. Szintén érdemes megfontolni a speciálisan kialakított oldatokkal és fertőtlenítő és érzéstelenítő hatású gélekkel készült szájöblítéseket. ( Forrás )

Az ínyvérzés figyelmeztető jel lehet.

A vérző fogíny csúnya megjelenésén kívül van néhány egyéb oka is annak, hogy elkezdjük kezelni az állapotot. A bevezetőben megemlítettünk más olyan betegségeket is, amelyek az ínyvérzés okai lehetnek, és lehet, hogy nem is tud róluk.

  • Afta – fájdalmas hólyagok a szájüregben, amelyek nem is mennek az íny körül. Fogínygyulladást válthatnak ki.
  • Gonorrhoea – a húgycső, méhnyak, végbélnyílás és kötőhártya gyulladása mellett fogínygyulladást és szájüregi vérzést is okozhat. ( Forrás )
  • HIV – bár általában más tünetek is hozzájárulnak a diagnózishoz, még a gyulladt és vérző fogíny is vezethet ehhez a betegséghez.
  • Herpes – vírusos betegség, amely leggyakrabban az ajkakon jelenik meg. Nem kivétel azonban, ha a szájüregben is előfordul, vagyis az ínyen vagy a torokban. A kezeletlen herpesz akár gyulladást és fogínyvérzést is okozhat. ( Forrás )
  • Orális candidiasis – gombás fertőzés a szájban. Fehér foltok formájában nyilvánul meg az ínyen, a nyelven, a belső arcokon, a szájpadláson vagy a torok hátsó részén. ( Forrás )
  • Allergia – akár fogkrém, víz, gyógyszer vagy élelmiszer összetételétől. ( Forrás )

Az ínygyulladás lehet egy betegség következménye, de egy sokkal súlyosabb állapot, nevezetesen a parodontitis oka is lehet. Rá fog jönni, ha elhanyagolja az ínygyulladás kezelését. A parodontitis azonban már sokkal súlyosabb betegség, nagyon nehezen és hosszan kezelhető. Bővebben egy külön cikkben olvashat.

A természetben is kaphat segítséget – a repce megmentőként.

Nem titok, hogy a természet kincseket rejt. Az emberek ősidők óta használják a gyógynövények gyógyhatásait. A gyógyszeripar egykor nem volt ilyen elterjedt. Szerencsére az ember még manapság sem neheztel a természetre.

Fogínygyulladás esetén nem kell azonnal gyógyszerért nyúlni a gyógyszertárból. Például a repcét érdemes kipróbálni. Okkal van ilyen neve. Ez a gyógynövény antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, és elősegíti a sebek gyorsabb gyógyulását . Kiváló hatással van duzzanat, fog- és ínyfájdalmak ellen . Erősebb repcefőzetet használhat a szájüreg napi kétszeri öblítésére. Nemcsak fogínygyulladáson, hanem afta és herpesz esetén is segít.

Egyéb gyógynövények, amelyeket használhat:

  • Gyógyzsálya – a menstruációs ciklusra gyakorolt jótékony hatásai miatt ismerheti. Elnyomja a túlzott éjszakai izzadást, és erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. Elpusztítja a baktériumokat, ezért szájüregi gyulladásos problémák megoldására is használják.
  • Kamilla A kamilla – gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és antibakteriális tulajdonságairól ismert. A főzetet használhatod fertőtlenítő szájvízként, fogfájáson is segíthet.
  • Borsmenta – gyulladáscsökkentő hatású és csökkenti a fájdalmat. Szájüregi és felső légúti gyulladások kezelésére szolgál. Mentol aromájának köszönhetően hasznos lehet a rossz lehelet ellen. Ezenkívül a mentafőzet ivása segít az emésztési problémákon.
  • Orbáncfű – kevésbé ismert gyógynövény, de a hagyományos népi gyógyászatban vérzésmegállításra használják. Erős összehúzó tulajdonságokkal rendelkezik, amit Ön is értékelni fog például foghúzás után. A szájüregi gyulladások ellen is hat, így nemcsak a fogínygyulladás, hanem például a gégegyulladás is a múlté lehet ennek a gyógynövénynek köszönhetően. Fájdalmas afta esetén is segít. ( Forrás )

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo