Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Fogászati héjak és (nem)biztonságuk

Nem tetszik fogai színe vagy formája? Az egyik lehetőség a fogászati héjak. Nagyon jól néznek ki, és az egész folyamat elég sokáig tart. Igen, jól sejtette, van egy "DE", és nem csak egy. Gondosan gondolja át a fogászati héjak alkalmazását. Lehet, hogy ez a módszer a hollywoodi mosolyra nem a legmegfelelőbb.

A cikk tartalma:
Mik azok a fogászati héjak
Kinek lehet fogászati héja
Milyen anyagokból készülnek?
Hogyan működik az alkalmazásuk
A fogászati héjak kockázatai
Fogászati héjakhoz külföldön
Lehetőségek a fogászati héjak elkerülésére

Mik azok a fogászati héjak

Képzeld el a műkörmöket. Ragaszkodnak a természetes körmökhöz, hogy elfedjék hibáikat. Akár az ízlésének megfelelő színt és formát is kiválaszthatja, és lépést tarthat az aktuális trendekkel. A fogászati héjak pontosan ezt a célt szolgálják. Ezek tulajdonképpen "matricák", amelyek a fogak elejére, vagyis a látható oldalára tapadnak. Kezdetben csak a színészek használták filmek forgatásánál, de manapság a nagyközönség is használja őket. Az esztétikai fogászatban egyre nagyobb az érdeklődés ezen fogfejlesztések iránt, de mint minden eljárás, ez is hordoz bizonyos kockázatokat.

Kinek lehet fogászati héja

Mint korábban említettük, a fogászati héjak már nem a hírességek kiváltsága. Bár a magasabb ára nagymértékben korlátozó lehet , fogászati szempontból szinte mindenki számára megfelelőek. Emberek, akik:

  • a fogak nem esztétikus formája (nem egyforma hosszúságúak stb.)
  • rések a fogak között
  • mechanikailag sérült fogzománc
  • étel vagy ital miatt foltos fogak
  • letört a fog egy része

Milyen anyagokból készülnek?

A fogászati héjak két anyagból készülnek:

  • kerámia
  • kompozit anyag

A kerámia héjak tartósságukról, ellenálló képességükről és esztétikájukról ismertek. Előállításuk és alkalmazásuk azonban nem valósítható meg magas költségek nélkül. Másrészt létezik kompozit anyag, ami pontosan ugyanaz az anyag, mint amit a fogorvos használ a fogszuvasodás rögzítésére. Ha azt gondolja, hogy olcsóbb, mint a kerámia, akkor igaza van. Az alacsony ár azonban az alacsonyabb ellenállás és a sérülésekre való érzékenység formájában jelentkezik.

Hogyan működik az alkalmazásuk

Minden egy konzultációval és egy első fogorvosi vizsgálattal kezdődik. Az orvosnak tisztában kell lennie a lehetséges ellenjavallatokkal, mint például a bruxizmus (éjszakai fogcsikorgatás), a parodontitis vagy a fogszuvasodás . Ezután lenyomatokat vesz rólad, és rögzíti a fogak formáját, mielőtt csiszolna. Ezután együtt választja ki a megfelelő árnyalatú furnérokat, hogy azok a lehető legtermészetesebben nézzenek ki.

Aztán itt az ideje a darálásnak . Ismét a műkörmökkel való összehasonlítást fogjuk alkalmazni. Ahhoz, hogy jól tartsanak, először a természeteseket le kell csiszolni egy kicsit. Ugyanez vonatkozik a fogászati héjak felhordására is. A köszörülés eltávolítja az egyenetlenségeket, és helyet teremt a fazetta számára. Az aljzat durvább textúráját is kapjuk, ami hozzájárul a jobb tapadáshoz.

A csiszolás helyi érzéstelenítésben történik, mert a fogzománc eltávolítása vagy elvékonyodása fájdalmat és érzékenységet okozhat. A csiszolt fogakat megtisztítjuk és előkészítjük a héjak ragasztására. Előbb azonban csak átmenetileg, hogy a beteg kipróbálhassa, megfelel-e neki a szín és a forma. Ezután speciális cementet alkalmaznak, és a furnérokat tartósan összeragasztják.

A fogászati héjak kockázatai

A fogászati héjak tűnhetnek a legjobb megoldásnak, de ennek az ellenkezője igaz. Ez súlyos és tartós beavatkozás az egészséges fogazatba. A fogzománc csiszolása visszafordíthatatlan . Soha nem fogja tudni meggondolni magát. A csiszolás gyakran érzékenységgel jár, ami a furnérok felhelyezése után több napig is eltarthat . Kivételes esetekben előfordulhat, hogy egyáltalán nem hangzik.

A fogászati héjak gondozása sem olyan, mint ahogy elképzelte. Hosszú évekig kitartanak, de csak akkor, ha rendszeresen tisztítják és szakértővel átvizsgálják őket. A páciensnek ezért gondoskodnia kell arról, hogy ne halmozódjon fel plakk a fazetták szélein. Ez tönkreteheti a cementet, és ezáltal veszélyeztetheti a tapadást. A héjak alatt is kialakulhatnak szuvasodások. Nagyon gyakori szövődmény a fogínygyulladás , amely szintén a lepedék miatt következik be.

Ami az élelmiszerek fogyasztását illeti, a fogászati héjak korlátozzák a betegeket, különösen, ha keményebb ételekről van szó . Nem tanácsos kávét, teát és bort inni sem , mert fennáll a színváltozás veszélye, még minőségibb és tartósabb anyag esetén sem.

Fogászati héjakhoz külföldön

Talán hallott már arról, hogy kifizetődő külföldön, például Törökországban fogászati héjakat készíttetni. Az ára nagyon vonzó. Mielőtt azonban jegyet vásárol, vegye figyelembe a következő tényeket:

  • Az anyagok eredete és minősége ismeretlen
  • Fogtechnikusok igazolatlan kompetenciája
  • Nyelvi akadály
  • Nehéz és költséges eljárás követelés esetén
  • Különbségek a higiéniai szabványokban

Ha úgy dönt, hogy olyan eljárást végez, amely egész jövőbeli életét befolyásolja, válasszon egy megbízható klinikát, lehetőleg az országában . Ezzel elkerülhető a lehetséges szövődmények. A munka menete és minősége államonként eltérő lehet.

Lehetőségek a fogászati héjak elkerülésére

Az egészséges és fehér fogak mindenki álma. A fogászati héj azonban nem az egyetlen módja. Ha még megvannak a természetes fogaid, ápold őket. Ezzel pénzt, időt és gondokat takarít meg. Ha hiányzik a fehér mosoly, akkor azt például fehérítő csíkokkal szerezheti meg. Néhányat még expressz fogfehérítésre is kifejlesztettek, ami minden bizonnyal gyorsabb, mint a fogászati héjak felhordásának teljes folyamata.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo