Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Bölcsességfogak – fekete bárány a szájüregben

Van, akinek már nincsenek meg, van, aki még nem vágta le, van, aki jelenleg is a fájdalmaival küszködik. Sem a fogorvosok, sem a betegek nem szeretik őket. A bölcsességfogak időtlen idők óta bonyolítják az emberek életét, és ez ma is igaz. Miért van ez így?

A cikk tartalma:
Egy evolúció kellős közepén vagyunk
Hol rejtőznek valójában?
Mi közük a bölcsességhez
Miért okoznak problémákat
Hogyan lehet megelőzni a bölcsességfogak kitörését
Az egészséges fogak előnyei

Egy evolúció kellős közepén vagyunk

A bölcsességfogak egykor fontos szerepet töltöttek be. Ősi őseink olyan kemény ételeket fogyasztottak, mint a dió, a gyökerek és a kemény húsok, amelyeket valószínűleg nem dolgoztak fel kellően hővel, ezért nagyobb rágófelületet igényeltek. Az étrendi változások megjelenésével azonban ez az igény megváltozott, és a nyolcas alakoknak már nem volt olyan fontos funkciója.

Így az emberi állkapocs kisebbé válásával alkalmazkodott az időhöz és a környezethez. A nyolcasoknak most kevesebb a helyük, ezért a növekedésük olyan, amilyen. Talán az evolúció úgy folytatódik, hogy a bölcsességfogak teljesen eltűnnek, de ez már több évszázad kérdése.

Hol rejtőznek valójában?

A tejfogakat az élet első hónapjaiban levágják, és 5-6 éves kor körül állandó fogakra cserélik. Ezt követően a serdülőkorú fogazata 28 fogból áll. Ezzel azonban nem ér véget. A maradék 4 , amit bölcsességfognak vagy nyolcasnak ismerünk, még mindig ott vár valahol. Pontosan hol? Az állcsontban. Pontosabban az utolsó székek mögött. Általában 18 és 25 éves koruk között jönnek a világra, és gyakran visznek magukkal olyan szövődményeket, amelyek Önt is érinthették.

Mi közük a bölcsességhez

Valamikor azt hitték, és egyes kultúrákban ma is úgy tartják, hogy a bölcsességfogak az ember érettségének és fizikai felkészültségének a jele , ami predesztinálta őt a harcban vagy a vadászatban elért sikerekre. Ugyanakkor a megvágott személyt képesnek tartották fontos döntések meghozatalára, így magasabb pozíciót szerzett a társadalomban .

Az igazság az, hogy a nyolcasok nem adnak plusz képességeket és intelligenciát. Megadja a korukat. Felnőtt korukban vágják le, amikor az emberek általában elég érettek és bölcsek. Ezért hívjuk őket "bölcsességfogaknak".

Miért okoznak problémákat

A bölcsességfogakkal kapcsolatos legtöbb probléma akkor jelentkezik, amikor levágják őket. Ennek oka lehet például a helyhiány . Ekkor az új fog megtalálja a maga útját, ami általában hibás pozíciót, hiányos vágást, vagy a szomszédos fog vagy annak gyökerének károsodását eredményezi. Ezeknek az állapotoknak a megnyilvánulásai meglehetősen észrevehetők, és nem kerülhetők el gyulladás, fájdalom és nyomásérzés nélkül. Ekkor a páciens már fogorvos vagy fogsebész kezében van, attól függően, hogy az adott állapot kezelhető-e, vagy sebészi úton kell eltávolítani a fogat.

És mi van, ha a bölcsességfogak úgy nőnek, hogy az ember nem is tud róluk? Igen, vannak ilyen szerencsések. A boldogság érzése azonban elmúlik abban a pillanatban, amikor a fogszuvasodás eluralkodik. Ez nem szokatlan, a bölcsességfogak a valaha volt legkockázatosabb fogak közé tartoznak . Nagyon nehezen tisztíthatók. Fogkefével alig lehet elérni őket, így a lepedék felhalmozódik rajtuk. A tisztítás különösen nehéz, ha a fog nincs teljesen levágva. Felületének egy része még fedheti a gumit, amely alatt a bevonat és a szennyeződések is leülepednek. Ilyenkor elég gyakori az ínygyulladás is. Akár fogszuvasodás, akár gyulladás miatt, sok beteg világosabb foggal távozik a fogászati klinikákról.

Hogyan lehet megelőzni a bölcsességfogak kitörését

Valószínűleg nem tudod befolyásolni a bölcsességfogak növekedését. Fontos azonban, hogy rendszeresen látogassa meg a fogorvost, aki röntgenfelvételeken keresztül figyelemmel kíséri helyzetét. A vágott fogak állapotát azonban már befolyásolhatja. Jól sejtette, fogászati higiéniáról beszélünk. Nem érdemes elhanyagolni.

Mivel klasszikus kefével nem lehet elérni a fogak hátsó részét, a következő lépés az egyköteges és fogközi kefe . Az egyköteg a szájüreg nehezen elérhető helyein is elfér. Az interdentállal tiszta fogközt ér el, ami nagyon fontos a fogszuvasodás megelőzésében.

Ne felejtse el a fluorid tartalmú fogkrémet . Ezen kívül használhatsz szájvizet is, amely biztosítja a baktériumok eltávolítását és a friss leheletet.

Az egészséges fogak előnyei

Az egészséges fogak pénzt takarítanak meg , mivel a fogorvosi látogatások csak megelőző jellegűek. Az alapokat máshol is befektetheti. A fogszuvasodás nélküli fogak több mint alkalmasak fehérítésre. Az innovateeth fehérítő készletben mindent megtalál, ami a biztonságos otthoni fogfehérítéshez szükséges. Még érzékeny fogakra is kiváló. A mosolyod nemcsak egészséges lesz, hanem fehér is.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo