Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Elektromos fogkefék – az idők divatja vagy felbecsülhetetlen értékű higiéniai szükséglet

Egy elektromos fogkefe említésére néhányan csak legyintve azt mondják: "Ez csak egy újabb haszontalan technológiai szerkentyű, amelyet a gyártók ránk akarnak erőltetni." Fogorvosaink szerint ez egy nagy hiba Az elektromos fogkefe a megfelelő foghigiéniában sokkal jobban és hatékonyabban tisztítja a fogakat, mint a hagyományos kézi modellek a száj frissessége a foghigiéniai látogatás utáni kellemes érzéshez képest.

A cikk tartalma:
Az elektromos fogkefék típusai
Oszcilláló és forgó kefék
Sonic ecsetek
Mágneses iO ecset
Fej – főként forgókefék területe
Az oszcillációk száma percenként
Nyomásérzékelő – védi fogait
Tápellátás módja
Biztonsági tényezők
Hasznos kiegészítők
Gyakorlati funkciók
Karbantartás – semmi bonyolult
Népszerű gyártók
Elektromos fogkefék árkategóriái
Népszerű modellek

Az elektromos fogkefék típusai

Az elektromos fogkefék a fogmosás technológiája szerint 3 csoportba sorolhatók. Az oszcillációs-forgató kefék úttörő típusnak számítottak. A második, jelenleg legnépszerűbb csoport az elektromos szonikus fogkefék. A mágneses tisztítás pedig teljesen új a piacon. Azonban még mindig nagyon kevés a mágneses technológiát alkalmazó modell. Minden elektromos fogkefe típusnak megvannak a sajátosságai, és mindenki saját belátásán múlik, hogy melyiket választja.

Oszcilláló és forgó kefék

Az oszcilláció és a forgás elvén működnek, ami azt jelenti, hogy az elektromos kefe feje gyorsan forog egyik oldalról a másikra. Előnyük elsősorban a nagyon hatékony lepedék eltávolítás és a fogszuvasodás elleni hatékony küzdelem. Egyes modelleknél azonban a tisztítás kényelmetlen és kényelmetlen lehet. Ez azonban javítható az optimális tisztítófej kiválasztásával.

Sonic ecsetek

A nagyfrekvenciás rezgések elvét alkalmazzák, amelyek megrezegtetik a vizet, és a kefefejre tapasztják, mikrobuborékokat hozva létre belőlük, amelyek aztán a legszűkebb fogközökbe is behatolnak. A Sonic technológia megakadályozza a fogszuvasodást és gyengéden masszírozza az ínyt, elősegítve a vérkeringést.

Mágneses iO ecset

Lényegében forgó és szonikus modellek felépítménye. A klasszikus motor helyett azonban mágnest talál az ecset testében. Nagyon finom mikrorezgéseket hoz létre, amelyek azután átkerülnek a fej sörtéire. És ezzel egyidejűleg egy finom oszcilláló mozgást alkalmaznak itt. Ez a technológia rendkívül kíméletes a fogakhoz és az ínyhez, ugyanakkor nagyon hatékony.

Fej – főként forgókefék területe

A fejet minden elektromos kefével ki kell cserélni. Napi kétszeri fogmosás esetén a cserére javasolt idő a legtöbb modellnél körülbelül 3 hónap . A forgókefékhez természetesen különböző típusú fejeket lehet választani, míg a másik két csoporthoz általában lényegesen korlátozottabb a választék.

A forgómodellek esetében azonban tényleg bőven van miből válogatni. Választhat például egy puha sörtéjű fejet , amely ideális az érzékeny fogínyű emberek számára. A pontosan elrendezett sörtékkel ellátott fej ezután használható a fogközök optimálisabb tisztítására. Vannak speciális fejek is, amelyek fehérítést céloznak , vagy fejek fogszabályozós emberek számára.

Az elektromos forgó fogkefe megfelelő fejének kiválasztása nagyon fontos, és jelentősen befolyásolhatja fogtisztításának kényelmét és biztonságát. Nagyon sok fej közül válogathatsz, így nem okoz gondot megtalálni a számodra megfelelőt.

Az oszcillációk száma percenként

A percenkénti oszcillációk száma jelzi , hogy milyen gyorsan mozog a kefefej . Az elektromos fogkefék több ezer-tízezer rezgést képesek generálni percenként , sokkal többet, mint bármely lehetséges mennyiség, amelyet kézi fogmosással lehetne elérni. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy minél nagyobb az oszcilláció gyakorisága, annál gyorsabban távolodik el a lepedék, és hatékonyabb a teljes tisztítás.

Ez azonban nem ilyen egyszerű, és nem a percenkénti oszcillációk száma lehet a döntő paraméter az elektromos fogkefe kiválasztásánál . A kefe helyes használata és a száj minden részének alapos tisztítása is fontos. Vannak, akik a nagy rezgésszám miatt is kellemetlen érzést tapasztalhatnak, ezért a kisebb sebességű keféket részesítik előnyben.

Nyomásérzékelő – védi fogait

A nyomásérzékelő egy intelligens funkció, amely sok modern elektromos fogkefe általános részévé vált. Mi a célja? Védje fogait és ínyét a túlzott nyomástól fogmosás közben.

Sokan nem is sejtik, mekkora nyomást gyakorolnak a fogakra a fogmosás során, ami akár az íny vagy a fogzománc károsodásához is vezethet. A nyomásérzékelő gondoskodik arról, hogy ez ne forduljon elő. Amint túllép egy bizonyos nyomást a kefére, a nyomásérzékelő aktiválódik és figyelmezteti Önt . És ezt fény- vagy rezgésjelzéssel vagy az ecset sebességének ideiglenes csökkentésével.

A nyomásérzékelő valóban nagyon hasznos lehet egyes felhasználók számára. Leginkább természetesen érzékeny fogínyűeknek, vagy azoknak, akik kíméletesebben és kíméletesebben szeretnék elkezdeni a fogmosást.

Tápellátás módja

Az elektromos fogkefék tápellátása két kategóriába sorolható: újratölthető és akkumulátoros . Az újratölthető elektromos fogkefékhez általában egy kényelmes dokkoló tartozik, ahol kényelmesen töltheti őket, ahelyett, hogy új akkumulátort kellene vásárolnia, mint a második csoport esetében. Egyes újratölthető modelleknél a kefe rendszeres (naponta kétszer) használatával több mint 2 hétig moshat fogat. Rövidebb vakáció idején gond nélkül otthon hagyhatja az állomást.

Másrészt, ha gyakori utazások során nem jut áramhoz, biztosan értékelni fogja az akkumulátoros elektromos fogkefét. Ne feledje azonban, hogy a csereakkumulátorok költsége idővel összeadódik.

Biztonsági tényezők

Ha figyelmen kívül hagyjuk az olyan tervezési paramétereket, mint a test anyaga vagy a vízállóság, akkor az elektromos fogkefe biztonsága szempontjából főként 2 dolog marad. És ha rendesen takarítasz, nem is fogod használni őket. Mindenekelőtt a korábban említett nyomásérzékelőre gondolunk, amely megvédi fogait és ínyét a kefét érő túlzott nyomástól. A második pedig a helyes tisztítási technika . Helytelen használat esetén az elektromos fogkefe valóban veszélyes lehet, és egyes modellek figyelmeztethetnek a hibáira. Ne felejtse el, hogy hacsak másképp nem jelezzük, az ecsetet 45°-os szögben hordja fel, és a modell technológiájának megfelelően tisztítsa tovább. A szonikusnál az ínytől a korona felé haladsz, a rotációsnál fogról fogra. Sonic kefék esetében ügyeljen a megfelelő fej kiválasztására is

Hasznos kiegészítők

A legfontosabb kiegészítők a cserélhető fejek , amelyek nélkül az elektromos fogkefe néhány hónap után lényegében értéktelen lesz. Ha a modell megengedi, töltőállomás használata mindenképpen megfelelő. Vele mindig van feltöltött fogkefe akkumulátor, és praktikus állványként is szolgál. Hasznosak az utazótokok is, amelyeknek köszönhetően szállítás közben nem kell aggódnia, hova tegye az elektromos fogkefét.

Gyakorlati funkciók

Az elektromos fogkefék számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos kézi fogkefékhez képest. A legfontosabb a különféle tisztítási módok vagy módok kínálata.

Az egyik leggyakoribb tisztítási mód, amelyet a legtöbb elektromos fogkefén talál , a normál (napi) tisztítási mód . Ez az üzemmód ideális mindennapi használatra, és alapos és mély tisztítást biztosít. Az érzékeny fogakkal vagy ínyekkel rendelkezők számára számos modell kínál érzékeny tisztítási módot. A fehérítő mód az elektromos fogkefék másik funkciója. Néhányan pedig mélytisztítási , ínyápolási vagy akár nyelvtisztító üzemmóddal is rendelkeznek.

A módok azonban messze nem az egyetlen praktikus funkció, amelyet az elektromos fogkefékben találhat. Egy másik ilyen például egy időzítő , amely egy adott kvadráns utáni hangjelzéshez kapcsolódik. Ezek a funkciók nagymértékben elősegítik a tisztítás hatékonyságát, és biztosítják, hogy a felhasználó ne hagyja figyelmen kívül a száj egyetlen részét sem. A gyakorlatban 30 másodperc elteltével a fogkefe értesíti Önt, hogy ideje továbblépni, így a tanácsára hallgatva az ajánlott 2 percig fog fogat mosni. Ismét meg kell említenünk a nyomásérzékelőt , amely megvédi fogait önmagadtól. Végül, de nem utolsósorban, néhány elektromos fogkefét is csatlakoztathat okostelefonjához , és követheti fogászati higiéniájának részletes áttekintését, gyakorlati tanácsokat vagy a tisztítófej cseréjéig hátralévő időt az alkalmazásban.

Karbantartás – semmi bonyolult

Az elektromos fogkefe karbantartása kulcsfontosságú a hosszú élettartam és a tisztítási hatékonyság szempontjából. A megfelelő karbantartás azt is biztosítja, hogy fogkeféje mindig higiénikusan tiszta és biztonságos legyen.

A karbantartás legfontosabb lépése mindenképpen a kefefej rendszeres cseréje . Javasoljuk, hogy háromhavonta cserélje ki, vagy amint azt észleli, hogy a sörték elkezdenek elhajolni vagy kopni. A kopott fej használata nem hatékony tisztításhoz és lehetséges fogínykárosodáshoz vezethet.

Ezenkívül minden használat után alaposan öblítse le az elektromos fogkefét folyó víz alatt, hogy eltávolítsa a fogkrém- és lepedékmaradványokat. A fejléc legyen lehetőleg szárazon, mielőtt a tokban tárolná vagy a töltőállomásba helyezné. Ez megakadályozza a baktériumok nem kívánt növekedését.

Magát a töltőállomást is rendszeresen tisztítani és öblíteni kell. Ügyeljen azonban arra , hogy az állomást nagyon alaposan szárítsa meg, mielőtt újra használná, hogy elkerülje a víz felhalmozódását és a baktériumok elszaporodásának veszélyét.

Ha újratölthető elektromos fogkeféje van, figyelje az akkumulátort , és lehetőség szerint töltse fel, mielőtt teljesen kikapcsol. Sok modell néhány hétig is kibír töltés nélkül, de ez nem jelenti azt, hogy valóban maximálisan ki kellene használnia az állóképességet, és negatívan befolyásolná az akkumulátor kapacitását és élettartamát.

Népszerű gyártók

Az elektromos fogkefék területén nem sok jelentős szereplőt talál. Kisebb számú gyártó vesz részt ebben a szektorban, de nagyobb ellenőrzés alatt állnak, és Ön biztos abban, hogy modern és minőségi terméket választ. A legnépszerűbb márkák közé tartozik a Braun Oral-B és a Philips Sonicare .

A Braun Oral-B széles körben elismert oszcillációs és pulzációs technológiái miatt, amelyek igazán alapos tisztítást biztosítanak. A modellek széles skáláját kínálja, az alapoktól a rendkívül fejlettekig, többféle tisztítási móddal, nyomásérzékelővel, és még mobilalkalmazásokra mutató hivatkozásokkal is. Jelenlegi legnagyobb vonzerejét a mágneses technológiás modellek jelentik.

A Philips Sonicare viszont elsősorban a szonikus tisztítási technológiája miatt népszerű, amely gyors vibrációt kelt a lepedék hatékony eltávolítása érdekében. A modellek széles választékát is kínálja. Ezeket elsősorban a különféle tisztítási módok széles választéka, a hosszú akkumulátor-élettartam és a változatosan stilizált kialakítás jellemzi.

Mindkét márka megbízható, rendkívül hatékony, hosszú élettartamú elektromos fogkefék gyártásáról ismert, amelyek világszerte népszerűek a szájhigiénés szakemberek és a felhasználók körében.

Elektromos fogkefék árkategóriái

Az alacsonyabb árkategóriában sem okoz gondot olyan jó minőségű elektromos fogkeféket találni, amelyekkel lényegesen kényelmesebben és hatékonyabban tisztíthatod a fogaidat, mint a kéziekkel. Természetesen ezektől az olcsóbb modellektől semmiféle innovatív funkciót nem lehet elvárni. Ennek ellenére szilárd teljesítményt nyújtanak, és jelentősen javítják a szájhigiéniát.

Fejlett funkciókkal és a legmodernebb technológiával rendelkező elektromos fogkefék a magasabb árkategóriában találhatók. Ezek a modellek a tisztítási módok széles skáláját kínálják. Ilyen a klasszikus tisztítás, fogkő eltávolítás vagy érzékeny tisztítás. Emellett magától értetődik, hogy beépített nyomásérzékelővel is rendelkeznek, amely figyelmezteti Önt, ha túl nagy nyomást gyakorol a fogaira és az ínyére. A nagy teljesítmény és az akkumulátor-élettartam is biztosan tetszeni fog.

Az elektromos fogkefék árát elsősorban a funkció, a márka és a teljesítmény befolyásolja. Függetlenül attól, hogy melyik kategóriából választod az ecsetet, mindenképpen megéri megvenni.

Népszerű modellek

Philips Sonicare DiamondClean 9000 – Innovatív sonic elektromos fogkefe elegáns dizájnnal és a legmodernebb funkciókkal. Számos funkciót és akár 3 hét akkumulátor-élettartamot kínál.

Oral-B fogkefe iO series 9 – Mesterséges intelligenciával felszerelve, amely felismeri fogmosási szokásait, és személyre szabott tippeket ad a fejlesztéshez. Új, mágneses technológiát is használ.

Sonic LED-es fogkefe Innovateeth – Fejlett fogkefe akár 4 hét eltarthatósággal. Számos tisztítási mód közül is választhat. Ugyanakkor exkluzív kék LED-technológiát is kínál, amely jelentősen segíthet a fogak fehérítésében. A korábbi modellekhez képest érezhetően olcsóbb is.

Mindegyik modell kissé eltérő módon közelíti meg a fogmosást. Ennek nem az a célja, hogy a legrosszabbtól a legjobbig legyen sorrendben, és Önön múlik, hogy ezek közül melyiket választja.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo