Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Érzékeny fogak fehérítése és fehérítés utáni fogérzékenység

Két különböző eset és egy közös nevező – érzékenység. Ha fogérzékenységben szenved, akkor biztosan nem kell elmondanunk, hogy ez mit jelent. De mi van, ha fehéríteni szeretné a fogait? Arra van ítélve, hogy foltos fogakkal éljen, vagy megengedheti magának a fehérítést is? Aztán ott van a fogfehérítés utáni fogérzékenység, pedig korábban soha nem ismerte az állapotot. Elmagyarázzuk, miért történik ez, és hogyan lehet javítani.

A cikk tartalma:
A fogak érzékenysége
Érzékeny fogak fehérítése
Fogérzékenység fehérítés után
Hogyan lehet a lehető leggyorsabban megszabadulni a fehérítés utáni érzékenységtől

A fogak érzékenysége

Mielőtt elkezdenénk, röviden leírjuk, mi is valójában a fogérzékenység, és mi okozza. Azok az emberek, akik ezt naponta tapasztalják , hirtelen fellépő, éles, elviselhetetlen és könnyfakasztó fájdalomként határoznák meg. Szinte azonnal megjelenik a fogak hideg, meleg, édes vagy savanyú étellel való érintkezése után.

Az érzékeny fogak 3 lehetséges oka:

  • Fedetlen fognyak – vagy az életkor előrehaladtával keletkezik, vagy ínybetegség következménye. Mivel a fogak nyakán nincs zománc, amely védi őket, érzékenyebbek, mint a többi fog.
  • Sérült fogzománc – a zománc gyengülésének leggyakoribb oka a fogkefével történő túl nagy nyomás. Főleg, ha kemény sörtéjű kefét használ. A savas ételek is negatívan hatnak a zománcra, és ebben az esetben savas erózióról van szó.
  • Sérült fog – a fog megsérülhet, például baleset esetén. Lehet, hogy a sérülés nem észrevehető, csak egy kis repedés a zománcban, és az érzékenység megszűnt. A fogszuvasodás magában foglalja a fogkárosodást is. ( Forrás )

Érzékeny fogak fehérítése

Egyáltalán lehetséges? A válasz: ma már minden lehetséges. Régebben az érzékeny fogakkal rendelkezők csak álmodozhattak a fehérítésről. Azonban piacra került egy forradalmian új hatóanyag, a PAP – ftálimidoperoxikapronsav . Ez egy szintetikus persav, amely kapronsavból és ftálimidből származik. Ezt a fehérítő aktivátort a ruhafoltok eltávolítására és a fogfehérítésre is használják. A peroxidhoz képest előnye, hogy nem növeli a fogzománc permeabilitását (még akkor sem, ha a peroxid csak átmenetileg növeli az áteresztőképességet), így nem teszi ki a dentint és kíméli a szájüreg nyálkahártyáját is. . (Ezzel az összetevővel fehérítő csíkok már kaphatók itt, és nagyon népszerűek.

Fogérzékenység fehérítés után

Még a fehérítő kezelés alatt is előfordulhat fogérzékenység. Általában akkor fordul elő, ha szabaddá vált a fognyaka, vagy sérült a fogzománc , annak ellenére, hogy a fehérítés előtt nem volt probléma az érzékenységgel. A jó hír az, hogy a fehérítés alatti vagy utáni érzékenység csak enyhe és átmeneti . Általában nincs szükség ennek a feltételnek a kezelésére. Az íny visszahúzódása azonban leginkább az érzékenység valószínűségét növeli, amit az otthoni fehérítés utáni fogérzékenység előfordulását vizsgáló klinikai vizsgálat is megerősített. (A PAP tartalmú fehérítő csíkok már az első használat után meghozzák az eredményt. ( Forrás ) Az ínybetegségek kezelése is célszerű, főleg ha az érzékenység kellemetlenné teszi a mindennapjait.

De még az egészséges fogakon és az ínyen is megjelenhetnek az érzékenység jelei fehérítés után, ha peroxidot tartalmazó fehérítőcsíkokat használ. Ez a jelenség azonban természetes és nagyon gyakori. Általában néhány napon belül elmúlik, és nincs következménye .

Hogyan lehet a lehető leggyorsabban megszabadulni a fehérítés utáni érzékenységtől

Ezek a lépések segítenek csökkenteni a fehérítés utáni érzékenység intenzitását és lerövidíteni annak időtartamát:

  • Kerülje a meleg és hideg ételeket és italokat körülbelül 48 órán keresztül.
  • Ne fogyasszon savas ételeket és italokat.
  • Használjon fluorid tartalmú fogkrémet.
  • Részesítse előnyben a puha sörtéjű fogkefét.
  • Igyál italokat szívószállal.
  • Használjon érzéketlenítő gélt vagy fogkrémet (ajánlott fehérítés előtt használni).

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo