Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Érzékenyek a fogai? Tanácsot adunk, mi segít a fogérzékenység ellen

Az érzékeny fogak minden bizonnyal kellemetlen dolog. Zavarják a túl forró vagy túl hideg ételek, még a gyümölcslevekre sem tud úgy ránézni, hogy ne kezgyenek a fogai bizseregni? De hogyan küzdhetsz az érzékeny fogak ellen? Erről lesz szó cikkünkben.

Obsah článku:
Mik az érzékeny fogak
Mi váltja ki a fájdalmat az érzékeny fogaknál?
Mi segít az érzékeny fogaknál?
Hogyan ápoljuk az érzékeny fogakat napi szinten?

Mik az érzékeny fogak

Az érzékeny fogaknak több oka is lehet. Gyakran úgynevezett dentin túlérzékenység is okozhatja. Ez különösen gyakori a 20 és 50 év közötti korosztályban. Ezt a fogérzékenységet a szabaddá vált dentin okozza, amelyet nem véd a zománc, és ez felelős a fogérzékenységgel járó kellemetlenségért és fájdalomért. A dentin túlérzékenységet azonban orvosnak kell megerősítenie. Érzékeny fogak esetén tehát mindenképpen keresse fel fogorvosát.

A fogérzékenység azonban az íny visszahúzódásával is összefügghet, ami érzékeny fognyakat okoz. Néha a fogérzékenységet a kemény fogkefe vagy a fogmosás közbeni túl nagy nyomás is okozhatja. Néha is összefüggésbe hozható a fogfehérítéssel de ez az érzékenység általában két napon belül megszűnik. A fogérzékenységet azonban a fogszuvasodás is okozhatja. Ezért ajánlott a fogorvos felkeresése, aki szakszerűen el tudja látni a szuvasodást.

Mi váltja ki a fájdalmat az érzékeny fogaknál?

Az érzékeny fogakkal élők által tapasztalt szúró fájdalmat számos inger és kiváltó ok válthatja ki. Nagyon gyakran előfordul például forró vagy hideg italok fogyasztása. A savas vagy édes ételek, a hideg levegő vagy akár csak a fogmosás is okozhatja ugyanezt. De vannak más okok is, amelyek közül néhányat fentebb felsoroltunk. Ezek elsősorban a fogfehérítés utáni fogérzékenység, a fogszuvasodás részeként vagy fogászati beavatkozás után is. Ez a fogérzékenység azonban általában két napon belül, illetve fogszuvasodás esetén a kezelést követően elmúlik. A dentintúlérzékenység sajnos nem csak úgy eltűnik.

Citlivé zuby

Mi segít az érzékeny fogaknál?

Ha érzékeny fogakkal küzd, mindenképpen ajánlatos először felkeresni a fogorvost. Ők tudnak majd tanácsot adni az érzékenység leküzdésére. Ha a korai konzultációt választja, megelőzheti, hogy a fogérzékenységgel kapcsolatos helyzet súlyosbodjon. Ha a fogorvos felismeri, hogy valóban előrehaladott fogászati túlérzékenységről van szó, akkor esetleg olyan eljáráshoz is folyamodhat, amelynek során megpróbálja „becsomagolni” a szabaddá vált dentint, hogy a fogak ne legyenek annyira érzékenyek. Ha kezelhető formáról, vagy teljesen más okról van szó, akkor olyan fogkrémet fog ajánlani, amely csökkenti az érzékenységet. Mi segít még az érzékeny fogakon? Először is a rendszeres fogápolás.

Hogyan ápoljuk az érzékeny fogakat napi szinten?

A leggyakoribb tanács a fogmosás és a fogselyem használata. Ez a tökéletes higiénia segíthet
a fogérzékenység jobb kezelésében. Ugyanakkor ne mosson túl gyakran vagy agresszíven
fogat, mert ez viszont károsíthatja a fogzománcot, és ronthatja a fogérzékenységet. Ajánlatos
továbbá a cikkben többször említett érzékeny fogakra való fogkrém használata.

Čištění zubů 2

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo