Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Fehér íny a fogak körül – mit jelent ez és hogyan kell kezelni?

Sokak számára rejtélyes folyamatok zajlanak le a szájüregben, például fájdalom, duzzanat vagy vérzés. Ilyen esetekben elengedhetetlen a fogorvos látogatása. De mi van akkor, ha fehér íny alakul ki a fogai körül? Szakértőre van szüksége, vagy otthon is megoldható?

A cikk tartalma:
A plakett a fő bűnös
A fogak körüli fehér ínyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni
Amikor nem csak a lepedékről van szó
Ami a fehér fogínyet illeti a fogak körül
Fogkőhöz professzionális megközelítéssel
Mi a teendő, ha az ok betegség

A plakett a fő bűnös

Ha fehér fogíny van a fogai körül, akkor valószínűleg lepedék gyűlik le rajtuk. Ennek oka leginkább:

  • elégtelen higiénia
  • helytelen tisztítási technika
  • édes ételek és italok túlzott fogyasztása
  • dohányzó

A lepedék azonban akkor is felhalmozódhat, ha mindent jól csinál. Néhány tényezőt nehéz befolyásolni.

  • Elégtelen nyáltermelés – a szájszárazság hozzájárul a fokozott plakkképződéshez.
  • Nem megfelelően felszerelt fogpótlás – a lepedék felhalmozódhat a nehezen elérhető helyeken.
  • Hormonális változások – pubertás, terhesség vagy menopauza idején a nyál összetétele megváltozhat, aminek következtében csökken a savak semlegesítő képessége.

A fogak körüli fehér ínyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Ez az állapot általában nem jár jelentős tünetekkel, kezdeti stádiumban csak a tükörbe nézve veszi észre. Nos, mint azt bizonyára Ön is tudja, a bevonat sok bajt okozhat, ha nem távolítja el időben. Kellemetlen gyulladást, duzzanatot és vérzést (ínygyulladás) okozhat. Ez végső soron parodontitishez, fogíny visszahúzódásához és fogak elvesztéséhez vezet.

A lepedék jelenléte az ínyén azt jelenti, hogy a fogakon is megtalálható. Ott idővel mineralizálódik és megkeményedik, amit fogkőnek nevezünk. Ebben az esetben a következmények ugyanazok, mint az ínyen lévő lepedék esetében.

Akár a fogakon, akár az ínyen, a lepedék egy kellemetlenséget is magával hoz, amely különösen zavarja a környezetét, nevezetesen a szagot . Ennek oka a baktériumok, amelyek kénvegyületeket termelnek.

Amikor nem csak a lepedékről van szó

A foglepedék a fehér íny egyik „jobb” oka. A legtöbb esetben sikeresen kordában tartható. De vannak más okok is, és ezek sajnos valamivel komolyabbak. Olyan betegségekről beszélünk, amelyek tünetei a fogak körüli fehér íny.

  • Vérszegénység (alacsony vörösvértestszám) – csökkenti a szövetek véráramlását, aminek következtében elveszítik természetes színüket, azaz elsápadnak.
  • Candidiasis (élesztőgomba túlszaporodása a szájüregben) – az élesztő fehér foltokat hoz létre a nyálkahártyán.
  • Leukoplakia – fehér foltok az ínyen, amelyet dohányzás, alkoholfogyasztás vagy HPV vírus (humán papillomavírus) fertőzés okoz.
  • Fekélyek és afták – ezek a fájdalmas elváltozások általában fehér színűek. Fokozott stressz, legyengült immunitás vagy sérülés következtében jelentkeznek.
  • Vitamin- és ásványianyag-hiány – a vashiányon (vérszegénységen) túl a B12-vitamin hiánya is előfordulhat a szervezetben.

Ha bármilyen betegségre gyanakszik, mindig szívesen látjuk a szakorvosi konzultációt. Minél hamarabb megtalálja a fehér íny okát, annál jobb.

Ami a fehér fogínyet illeti a fogak körül

Minden problémára van megoldás, és ez vonatkozik a fogak körüli fehér ínyre is. Ez azonban attól függ, hogy mi az oka. Kezdjük tehát a leggyakoribbal – a foglepedékkel.

Puha fogkefével és pasztával távolítsd el a bevonatot. A fogak és az íny tisztításánál is fontos a technika, ezért ne feledjük, hogyan kell helyesen csinálni:

  • Moss fogat legalább 2-szer naponta 2 percig.
  • Tartsa a kefét 45 fokos szögben az íny vonalához képest, hogy a sörték elérjék az íny és a fog közötti teret.
  • Végezzen kis körkörös mozdulatokat.
  • Minden egyes fogra legalább 10-15 másodpercet szánjon.
  • Ne gyakoroljon túl nagy nyomást.
  • Ne feledkezzünk meg a rágófelületekről és a fogak belsejéről sem.
  • Végül tisztítsa meg a nyelvét.

A klasszikus fogtisztítás után nyúljon egy interdentális keféért, fogselyemért és egy köteges keféért . Ezeknek a segédeszközöknek köszönhetően megszabadul a megmaradt bevonattól az íny körül és a fogak közötti résekben is. Végül öblítse ki a száját szájvízzel . Frissíti a leheletet, és megbirkózik a baktériumokkal is.

Tippünk: A kézi fogkefét lecserélheti elektromosra. Így a tisztítás hatékonyabb.

Fogkőhöz professzionális megközelítéssel

Tényleg nem kell sok a fogkőképződéshez. Elegendő, ha ismételten kihagyunk bizonyos helyeket, amikor a fogakat a lepedéktől tisztítjuk, ami általában az íny környékén van. A bevonat elkezd megkeményedni, és egy újabb bevonatot von magára, amely szintén mineralizálódik és megkeményedik. Ezek után nem ecseteled ezt a betétet.

Napjainkban szerencsére létezik egy hatékony módszer a kezelésre akár foghigiénikus felkeresése nélkül is. A fogkőeltávolító , amely a fogászati klinikák szokásos része, immár a nagyközönség számára is elérhető. Legyen azonban óvatos, amikor olyan jobb minőségű eszközt választ, és fektesse be olyan készülékbe, amely legalább fogínyérzékeléssel rendelkezik. Kellemes bónusz a full HD kamera, a világítás és a mobilalkalmazással való kapcsolat .

Mi a teendő, ha az ok betegség

Mint már említettük, a fogak körüli fehér íny egészségügyi problémát is jelenthet. Ha nem tudja otthon megoldani a problémát, forduljon orvosához, aki segít megtalálni a valódi okot. Megfelelő életmóddal, vitaminpótlással vagy gyógyszeres kezeléssel minden bizonnyal sikeresen lezárhatod a fehér íny elleni csatát.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo