Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Fogak demineralizálása – mik a kezelési lehetőségek

A fogzománc a legkeményebb szövet az emberi testben. Tartósságát azonban folyamatosan kemény tesztek vetik alá. Legyen szó mechanikusról, például kemény ételek elfogyasztásáról, vagy vegyszerről, amiért elsősorban az étrendünk okolható. És éppen a kémiai anyagok negatív hatásai indíthatják el az általunk demineralizációnak nevezett folyamatot.

A cikk tartalma:
Fogszerkezet
Demineralizáció és remineralizáció
A fogak demineralizációjának okai
Fogak kezelésének demineralizálása – hogyan kell csinálni
A remineralizáció támogatása

Fogszerkezet

Még mielőtt a demineralizációs kezelés alternatíváiról beszélnénk, nézzük meg magát a fogszerkezetet. Összetettebb és kifinomultabb lehet, mint amilyennek első pillantásra tűnhet.

Minden fog három fő részből áll: a koronából, a nyakból és a gyökérből.

  • Korona – a fog legkiemelkedőbb része, amely mindig látható és az íny felett/alatt található. Zománc borítja, melynek köszönhetően a fogak gyönyörűen fehérek és egyben védettek a károsodástól.
  • A fog nyaka – a korona és a gyökér közötti kis terület. Általában az íny alatt rejtőzik, de konkrét fogászati problémák esetén nemkívánatos módon ki is kerülhet.
  • A gyökér – szilárdan rögzíti a fogat az állcsontban, amit egy vékony fogcementréteg is segít. Különböző számú gyökércsatornával rendelkezik, amelyek idegeket és ereket tartalmaznak, amelyeket pulpának neveznek.

A fog a zománcon kívül még két kulcsfontosságú szövetet is tartalmaz: a dentint és a már említett pulpát.

  • A dentin a zománc alatt található, és a fog térfogatának nagy részét teszi ki. Érezhetően puhább, mint a zománc, de még mindig keményebb, mint a csont.
  • A pulpa a fog belsejében található lágy szövet, amely idegeket és ereket tartalmaz. Táplálkozást és érzékszervi funkciót biztosít a fognak.

Minden szövetben a legfontosabb ásványi anyag a hidroxiapatit , amely például a zománc 90%-át teszi ki. A zománcot pedig az emberi test legkeményebb szövetévé teszi. Azonban ennek is köszönhető, hogy annyira érzékeny a savak hatására.

Demineralizáció és remineralizáció

A demineralizáció és a remineralizáció két egymást zavaró folyamat, amelyek teljesen természetesek fogaink számára, és normál körülmények között egyáltalán nincs szükség a fogak demineralizációjára.

A demineralizáció egy degeneratív folyamat, amely lebontja a fogzománcot. Fontos szerkezeti komponensei, mint a hidroxiapatit, kalcium és foszfát feloldódnak , így a zománc nagyon sérülékeny lesz. Ezt a folyamatot gyakran olyan savak és cukrok okozzák, amelyeket a klasszikus, napi menü részeként fogyasztunk. Ha a demineralizáció jelentős mértékben és hosszú távon meghaladja a remineralizációt, akkor fogászati demineralizációs kezelésre lesz szükség, ami fogszuvasodáshoz és számos egyéb fogászati problémához is vezethet.

Remineralizáció – az ásványi anyagok optimálisan rakódnak vissza a fogszerkezetbe. Ez egy természetes folyamat, amelyet elsősorban a nyálunk segít . Ha a demineralizáció és a remineralizáció egyensúlyban van, akkor nem kell aggódni emiatt.

A fogak demineralizációjának okai

A fogak demineralizációjának kezelésére gyakran elsősorban a mai étkezési szokások miatt van szükség, amelyek semmilyen módon nem kímélik zománcunkat. A fő probléma ebben a tekintetben a túlzott italfogyasztás vagy olyan ételek fogyasztása, amelyek nagy mennyiségű savat és cukrot tartalmaznak. A cukrok a szánkban savakká metabolizálódnak, ezek a már említett káros anyagok, amelyek fogaink zománcának marásáért felelősek, így közvetlenül az ásványianyag-mentességet okozzák. Ne becsülje alá a megfelelő foghigiénia fontosságát , amelyet sokan még mindig elhanyagolnak. A demineralizáció, valamint más fogászati problémák elleni küzdelemben azonban ez nagyon alapvető és döntő dolog. A káros anyagok tisztítása mellett a megfelelő paszta csökkenti a demineralizáció kockázatát, és éppen ellenkezőleg, elősegíti a remineralizációt. Arra azonban ügyeljen, hogy a problémás italok vagy ételek elfogyasztása után legkorábban 30 perccel mosson fogat. Időt kell adni a fogaknak a megfelelő remineralizációhoz. Ellenkező esetben fájdalmat, sőt fogak károsodását is kockáztatja.

Fogak kezelésének demineralizálása – hogyan kell csinálni

A fogak demineralizációjának első szakaszaiban elegendő lehet a rizikófaktorok elkerülése, hogy megelőzzük a demineralizációs probléma súlyosbodását. Először is határozottan korlátozza jelentősen a cukrot és savakat tartalmazó ételek és italok fogyasztását . Ha kényeztetni szeretné magát velük, fogyasszon egy nagyobb étkezés részeként. Az édes limonádékhoz is érdemes szívószálat használni, mert ezzel nagyban csökkenti az ivás hatását a zománcra. Optimalizálja szájhigiéniáját is, amelynek elhanyagolása is részben okozhatta a problémát. Tehát mosson fogat naponta kétszer két percig. Érdemes megfontolni az elektromos fogkefe vásárlását is, hiszen sokkal hatékonyabban tisztíthatod vele a fogaidat, mint a kézivel. Elektromos fogkefe használata esetén is tanácsos a szájhigiéniájába iktatni egy fogközkefét vagy fogselymet.

Valamint mindenképpen keressen fel egy fogorvost, aki nem csak ásványtalanítás miatt tud jönni, hanem természetesen egy sor egyéb fogászati probléma miatt is. A fejlett ásványtalanítással még a fogorvos sem tud sokat tenni, megoldásként általában tömést használnak . Ha azonban még mindig van mit tenni az ásványtalanítással, a remineralizációt elősegítő paszták különösen segíthetnek.

A remineralizáció támogatása

Fluor

A remineralizáció hatékonyabbá tételéhez használt egyik legfontosabb anyag a fluor és vegyületei, a fluoridok. Mint már említettük, a zománc fő szerkezeti anyaga a hidroxiapatit. A fluorok ehhez az anyaghoz kötődnek, és vele együtt fluoroapatitot képeznek. Ez utóbbi jobban ellenáll a káros savaknak, így a zománc jobban védett a demineralizációs hatásokkal szemben.

A fluoridok javítják a kalcium és a foszfát felszívódását, hatékonyan felgyorsítva a remineralizációt . A fluoridionok és ezek az ásványi anyagok együttesen stabil komplexeket alkotnak, amelyek oldott formában maradnak fenn a nyálunkban. Ez lehetővé teszi, hogy az ásványi anyagok könnyen behatoljanak a fog sérült részeibe, és hozzájáruljanak a zománc helyreállításához.

A fluorok nagyon fontosak a fogak egészségének gondozásában, de azt is tudni kell, hogy "túl sok minden káros" rájuk is vonatkozik. A túl sok fluorid fluorózishoz vezethet, amely olyan állapot, amelyben fehér foltok vagy csíkok jelennek meg a fogakon. Ezért fontos betartani az ajánlott fluorid mennyiséget, legyen szó ivóvízről, fogkrémről, szájvízről vagy más forrásból.

Fluorózis

Hidroxiapatit

Magát a hidroxiapatitot is elkezdték használni remineralizációs készítményekben. Nagyon értékes képessége van, hogy fontos ásványi anyagokkal, kalciummal és foszfáttal dolgozzon, és szükség szerint felszabadítsa vagy megkösse azokat. Megfelelő nyáltermelés esetén a hidroxiapatit feloldódik és a megkötött ásványi anyagok felszabadulnak. Ezek bejutnak a fogzománcba és segítik annak további helyreállítását .

A nano-hidroxiapatit pasztákban és más termékekben is megtalálható. A hidroxiapatitnak ez a formája nagyon apró részecskék , amelyek képesek mélyen behatolni a fogzománc mikroszkopikus repedéseibe és pórusaiba. A helyükön lévő nano-hidroxiapatit részecskék kalciumhoz és foszfáthoz kötődhetnek, és támogathatják a zománc remineralizációs folyamatát.

Tanulmányok kimutatták, hogy a nano-hidroxiapatitot tartalmazó fogkrémek hatékonyak lehetnek a remineralizálásban, valamint a zománc keménységének növelésében. Segíthetnek a fogérzékenység csökkentésében is, mivel kitöltik a mikroszkopikus repedéseket a fogzománcban, és védik a fog idegeit.

A hidroxiapatit a száj pH-egyensúlyának fenntartásához is fontos. Ha a száj pH-ja alacsony, a hidroxiapatit feloldódik, és kalcium- és foszfátionokat szabadít fel, amint azt fentebb tárgyaltuk. Alacsony pH mellett savas környezet van a szájban, ami hatékonyan optimalizálja a hidroxiapatitot és ismét semlegessé teszi. Ez mérsékli a káros vegyi anyagok hatását, ami a fogak ásványianyag-mentesítő kezelését teszi szükségessé. Másrészt, ha a száj pH-ja magas, vagyis a környezet lúgos, a hidroxiapatit felszívja a kalcium- és foszfátionokat, ami ismét segít helyreállítani az ásványi anyagok egészséges egyensúlyát a szájban.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo