Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Fogászati higiénia gyermekeknél

Szülőként biztosan találkozik különféle helyzetekkel a gyermeknevelés során, és gyakran tanácstalan lehet. Ilyen helyzet akkor is előfordulhat, amikor az első fog átvág. Hogyan kell vigyázni rá? Lehet, hogy korábban kezdje a higiéniával? A gyerekeknek is kell fogkrém? Most megválaszoljuk ezeket a kérdéseket és még sok mást. Látni fogja, hogy a gyermekek foghigiénéje nem tudomány.

A cikk tartalma:
Mítoszok a tejfogakról
Fogászati higiénia gyermekeknél már születés után
Hurrá, kijött az első fog!
Az első fogak gondozása
A fogorvoshoz is szokni kell
Mi a teendő, ha a tejfogak elkorhadtak
Szüksége van fogkrémre?
A felnőtt fogak felnőttkori gondozást igényelnek
Szórakozás fogmosás közben is
Összegzés

Mítoszok a tejfogakról

Először is idézzük fel azokat a „tanácsokat és tippeket”, amelyekkel sok szülő találkozni fog. Mik a mítoszok a tejfogakkal kapcsolatban?

  • A szájüreg tisztítása károsíthatja a gyermeket
  • A gyerekek sírnak fogmosás közben
  • A tejfogak nem fontosak, úgyis kihullanak
  • A gyerekeknek nincs szükségük fluoridos fogkrémre
  • Nem kell olyan gyakran fogat mosniuk, mint a felnőtteknek
  • Fogat csak három éves kortól mosnak
  • Csak akkor mész fogorvoshoz, ha minden fogat levágtál
  • Az édes ételek és italok csak a maradandó fogakra károsak
  • A tejfogak szuvasodásait nem kell kezelni

Ezek az állítások nem igazak. Úgy gondoljuk, hogy a cikk elolvasása után megérti, miért.

Fogászati higiénia gyermekeknél már születés után

Talán már hallotta azt a véleményt, hogy a szájüreg tisztítását csak a gyermek három éves korában szabad elkezdeni. Jobb esetben azt mondják, hogy az első fog kitörése után. De az igazság az, hogy a fogzási időszak az utolsó lehetséges időpont a kezdéshez. A szájüreget már születés után célszerű ápolni.

A baba ínyét és nyálkahártyáját minden etetés vagy tápszer után ujja köré csavart tiszta, megnedvesített gézzel kell áttörölni. Ily módon a gyermekben kialakul egy szokás, hogy tisztának érzi a száját, és megtisztítja magát , megelőzve ezzel a tiltakozást egy későbbi életkorban.

És nem, nem fogod bántani. Pont az ellenkezője. Elkerülheti a gombás vagy bakteriális fertőzések formájában jelentkező kellemetlenségeket, amelyekkel a babák és szüleik gyakran küzdenek.

Hurrá, kijött az első fog!

Valóban óriási az öröm, ami az első fog kivágása után jön. Végül, legalább egy időre, szünetet tarthat a fájó ínyfestésben. Azonban jön egy új és meglehetősen jelentős kötelesség, ez pedig a megfelelő gondoskodás. Természetesen a szájüreg törlése folytatódik. Ehhez csak hozzá kell adni a fogmosást. A bevonatot teljes felületéről le kell törölni , akárcsak mi, felnőttek. A tejfogak nagyon fontosak az állkapocs megfelelő fejlődéséhez, mivel helyet takarítanak meg a maradandó fogak számára. Tehát addig kell bírniuk, amíg maguktól ki nem esnek.

Az első fogak gondozása

A tisztításhoz használhat megnedvesített gézt, mint korábban, vagy ecsetet, amelyet az ujjára tesz. De nagyobb foggal már kockáztatsz egy harapást, mert a gyerkőc még nem tudja, hogy árthat neked. Akkor itt az ideje, hogy megismerd a fogkefét . Sok olyan fogkefe van a piacon, amelyek korai életkortól alkalmasak. Puha sörtékkel rendelkeznek, amelyek a tisztítás mellett masszírozzák a környező ínyt . Némelyiknek speciális gyűrűje is van a fogantyún, hogy megvédje a babát attól, hogy túl mélyen a szájába kerüljön.

A fogorvoshoz is szokni kell

Minél előbb keresi fel gyermeke fogorvosát, annál jobb. Egyes fogorvosok ragaszkodnak ahhoz, hogy a szülők hozzák magukkal fiatal pácienseiket , amikor kijön az első foguk . Ez azonban megint csak egy szokás. A gyermekek évente 2 megelőző fogorvosi vizsgálatra jogosultak, melynek során megismerkedhetnek a mentőautó személyzetével, helyiségeivel, berendezéseivel. Idősebb korban már nem lesz gondja a fogorvos felkeresésével, mert tudni fogja, hogy ott többnyire csak kellemes procedúrák várnak rá.

Mi a teendő, ha a tejfogak rothadtak

Még a tejfogak is megromolhatnak. Vagy hiányzik belőlük a fluor, vagy gyakrabban találkoznak cukrokkal. Néha azonban nem tudja befolyásolni a fogszuvasodás kialakulását. Az ok nemcsak a nem megfelelő gondozás lehet, hanem a gyógyszerhasználat, a genetika, a száj mikrobaegyensúlya, vagy a nyál minősége és mennyisége is. Tehát ha azt észleli, hogy gyermekénél fogszuvasodás alakul ki, keresse fel a fogorvost . A kor nem számít. A tejfogak ugyanolyan fájdalmat okozhatnak, mint a tartósak. Ezenkívül a fogszuvasodás negatívan befolyásolhatja a maradandó fogak későbbi fejlődését.

Szüksége van fogkrémre?

Az első fogak általában 6-8 hónapos korban bújnak ki. Ebben az időszakban a baba még nem tud köpni, így a fogkrém használatának nincs értelme. A fogorvosok csak 2 éves kortól javasolják a fogkrém bevezetését, az életkornak megfelelőnek és alacsonyabb fluortartalmúnak kell lennie. Azért ne vidd túlzásba a sok mindent, csak vigyél fel egy rizsszem nagyságú pasztát az ecsetre. És milyen gyakran kell tejfogat mosni? Amilyen gyakran állandó. Ez azt jelenti, hogy naponta legalább 2-szer 2 percig . De ez vonatkozik a 2 éves korig történő fogmosásra is.

A felnőtt fogak felnőttkori gondozást igényelnek

Amikor a tejfogak kezdik felváltani a maradandó fogakat, ideje olyan fogkrémet keresni, amely már magasabb fluortartalmú . Ez fontos a fogszuvasodás megelőzésében . A klasszikus felnőtt paszták azonban nem feltétlenül a megfelelő választás. Általában mentolos ízűek, ami kiábrándító lehet a gyermekek számára. Ezért vannak felnőttek számára kellemes gyümölcsös ízű paszták, például dinnye, eper és hasonlók. Ami az összeget illeti, iskolás korú gyerekeknek már lehet borsónyi pasztát kenni. A napi kétszeri 2 perces fogmosás ezúttal is fontos szabály.

Tippünk: a klasszikus tubusos fogkrémek nem biztos, hogy praktikusak. A gyerekek kedvelhetik például a görögdinnye fogkrémet kényelmes és precíz adagolóval.

Szórakozás fogmosás közben is

Annak érdekében, hogy a gyerekek ne tekintsék kötelességnek a foghigiéniát, ezt szórakoztató tevékenységgé alakíthatja. Hogyan kell csinálni?

    • Vásároljon színes fogkeféket

    • Hagyja, hogy a gyermek válassza ki, melyik tetszik neki a legjobban

    • Válassz ízesített fogkrémet

    • Ha a fogkrémnek van adagolója, a gyermek maga is felviheti

    • Használhat zenét vagy szórakoztató mobilalkalmazást időzítővel

    • Motiválja a gyermeket matricákkal vagy egyéb apróságokkal

    • Olvasson gyerekeknek szóló meséket a fogmosásról

    • Mossunk fogat családként

    • Egy gyerek is „moshat” fogat kedvenc játékával

    • Hagyja, hogy a gyermek a tükörbe nézzen

Összegzés

Összefoglaljuk a legfontosabb pontokat, amelyek segítségével a gyerekek foghigiénéje lesz egy szelet.

    • Tisztítsa meg a szájüreget születésétől és minden etetés után.

    • Távolítsa el a lepedéket még a még növekvő fogakról is.

    • Vásároljon a gyermek életkorának megfelelő fogkefét.

    • Az első fog kivágása után azonnal keresse fel fogorvosát.

    • A tejfogak fogszuvasodása kezelést igényel.

    • Válasszon megfelelő fluortartalmú fogkrémet.

    • Iskolás korban felnőttek számára is használhat paszták, de olyan ízeket válasszunk, amelyek nem zavarják a gyermeket.

    • A foghigiénia szórakoztató lehet, találd meg a megfelelő motivációt.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo