Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Fogászati implantátum – mit kell tudni róla?

Fogpótlást vár, és szeretné tudni, mire készüljön? Vagy ez a folyamat mögötted van, de megválaszolatlan kérdéseid vannak? Jó helyen jársz. Ebben a cikkben arról fogunk beszélni, hogy ki a megfelelő adeptus, hogyan működik mindez, és hogyan néz ki a fogászati implantátum ellátás.

A cikk tartalma:
Mi az a fogimplantátum, és milyen feltételei vannak a bevezetésének
Hogyan történik a fogászati implantátum bevezetése
Fogászati implantátum ellátás
Fogászati implantátum és fogfehérítés

Mi az a fogimplantátum, és milyen feltételei vannak a bevezetésének

Ha a protézis mellett dönt, fogorvosa minden bizonnyal fogászati implantátumot javasolt. Mivel ez a fogpótlás legdrágább fajtája , valószínűleg tétovázik, ami teljesen érthető. De a magas ár ellenére nagyon népszerű a betegek körében. Ez egy tartós csere, amelynek a legtermészetesebb megjelenése van . További előnye, hogy nem érinti a szomszédos fogakat , mint a hidak esetében, amikor a szomszédos fogakat köszörülni kell.

A fogászati implantátum azonban nem mindenkinek megfelelő. Ez valójában egy csavar alakú titán gyökérpótlás , amelyet közvetlenül az állcsontba fúrnak, így a páciensnek elegendő csonttömeggel kell rendelkeznie. A csont hajlamos elveszíteni sűrűségét és térfogatát a fogak elvesztése után is, mivel a rágás már nem stimulálja. Tehát ha elveszíti a fogát, és fogászati implantátumot szeretne, semmiképpen ne halogassa a fogorvosi rendelő látogatását.

A feltételek közé tartozik az egészséges fogíny is. Ha parodontitisben (fogínygyulladás) szenved, nagy az implantátum meghibásodásának kockázata.

Egyéb körülmények, amelyek megnehezíthetik a fogászati implantátum bevezetését:

  • kezeletlen krónikus betegségek (cukorbetegség, csontritkulás, reuma, lupus, magas vérnyomás)
  • elégtelen szájhigiénia
  • dohányzó
  • kiskorú
Forrás: freepik.com

Hogyan történik a fogászati implantátum bevezetése

Miután megszerezte és gondosan mérlegelte az egészségére vonatkozó összes szükséges információt, a fogorvos röntgenfelvételt készít az állkapcsáról . Elmondásuk szerint képes észlelni a csont állapotát, megtervezni az implantátum behelyezését. Ha nincs elég csonttömege, lehetőség van csontátültetésre . A sebész egészséges csontszövetet ültet át az érintett terület megerősítésére. De ez több hónappal meghosszabbítja az egész folyamatot, mert a graftnak meg kell gyógyulnia. Pont az ilyen bonyodalmak miatt nem érdemes várni. Fog elvesztése után a lehető leghamarabb kezdje el kezelni a helyzetet.

Amikor a csont kielégítő, időpontot kap a műtétre. A betegtől függően helyi vagy általános érzéstelenítésben történik. Magának az eljárásnak az eljárása azonban a klinikától függően változik. Általában így megy:

  • Az orvos először levágja az ínyt, hogy hozzájusson a csonthoz.
  • Fúróval lyukat készít a csonton, amelybe behelyezi a fogászati implantátumot.
  • Ha szükséges, az ínyt ezután varrással lezárják, és ellenőrző röntgenfelvételt készítenek, hogy megmutassák, megfelelően helyezték-e be.
  • Ezt 8-12 hetes gyógyulás követi.
  • Ennyi idő elteltével az íny ismét szabaddá válik, és egy kezelőcsapot (pillér) helyezünk.
  • Ideális esetben az implantátum azonnal berakható, miközben a páciens ideiglenes koronát kap (főleg, ha elülső fogról van szó). Ekkor a varrás nem szükséges, vagy csak minimális.
  • Az implantátum teljes integrációja után az ideiglenes koronát állandóra lehet cserélni.

Fogászati implantátum ellátás

Nem igaz az az állítás, hogy a fogimplantátumot nem kell ápolni. Úgy kell vigyázni rá, mint a saját fogaira, ha nem jobban. Az implantátum környezetének (íny, szomszédos fogak) tisztának kell lennie, hogy elkerüljük a fertőzésveszélyt a gyógyulási szakaszban, de azt követően is. Ezért használjon interdentális kefét, fogselymet, egyegységes kefét és fluoridos fogkrémet. Az ápolás nem csak a fogimplantátum, hanem a saját fogak esetében is fontos.

Fogászati implantátum és fogfehérítés

A fogfehérítés manapság népszerű gyakorlat, legyen szó fehérítő csíkokkal, pasztával vagy korrektorral. A fogsor azonban nem reagál a fehérítésre. Tehát ha fogimplantátum beültetése előtt áll, és rendszeresen fehéríti fogait, értesítse erről fogorvosát. A korona árnyalatát úgy tudja beállítani, hogy az eredmény a lehető legjobb legyen.

Megállapodhat a fogorvossal a meglévő korona cseréjéről is, ha az a fehérítés után jelentősen eltér a többi fogtól. A koronák az implantátum beavatkozása nélkül cserélhetők.

Általában azonban a fehérítés biztonságos fogászati implantátumok esetén. A koronák tartós anyagokból készülnek, így nincsenek kitéve a vegyi anyagok által okozott sérüléseknek. Ennek ellenére javasoljuk a gyengéd fogfehérítést hidrogén-peroxid használata nélkül . A kedvencek például a fehérítő csíkok a biztonságosabb és hatékonyabb PAP – phthalimidoperoxy-kapronsavval. Nem okoznak irritációt vagy fogérzékenységet, és már az első használat után látni fogja az eredményt.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo