Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Fogkő. Hogyan keletkezik, miért rossz és hogyan lehet eltávolítani.

A fogkő az egyik olyan dolog, amely első pillantásra negatívan befolyásolja a fogak megjelenését. Amellett, hogy nem néz ki jól, számos egyéb problémát is okozhat. Rossz leheletet okoz, és akár ínygyulladást is okozhat.

Mi a fogkő és hogyan keletkezik?

A fogkő egy kemény lerakódás, melynek kialakulása elsősorban a foglepedék elégtelen eltávolításáért felelős . A nyálból származó ásványi anyagok, mint például a kalcium, a magnézium és a foszfor, fokozatosan felhalmozódnak a lepedéken. A lepedék így mineralizálódik, és képződik belőle az említett káros fogkő. Ennek az állapotnak a kialakulása nem tart sokáig, a kőnek csak néhány hétre van szüksége a kialakulásához . A fogkő durva szerkezetére sokkal könnyebben és gyorsabban tekered a lepedék, ami elősegíti a fogkő terjedését. ( Forrás )

A lepedék eltávolításával kapcsolatos szövődmények akkor is előfordulhatnak , ha szárazabb a szájnyálkahártyája , vagy a fogai abnormálisan közel vannak egymáshoz . Ekkor a higiénia bonyolultabb, mert a bevonat a nehezen hozzáférhető helyeken leülepszik. Ez alól a gyerekek sem kivételek. A fogkő gyermekeknél ugyanolyan súlyos szövődményeket okozhat, mint egy felnőttnél.

5 dolog, ami elősegíti a fogkő kialakulását:

  1. szénhidrátokat
  2. szénhidrátokat
  3. édesség
  4. gyümölcs
  5. cukros italok ( Forrás )

Az említett ételek a fogak sárgulását is okozzák, ami szintén negatívan befolyásolja mosolyod esztétikáját.

Hogyan néz ki a fogkő?

A tatár fehér, sárga vagy akár barna színű. Színe az idő előrehaladtával folyamatosan változik. A frissen kialakított kő fehér színű, de más pigmenteket is hozzáadtak hozzá. A kő másik kellemetlen tulajdonsága, hogy kemény, és nem lehet fogkefével egyszerűen letörölni . Leggyakrabban a nyálmirigyek közelében alakulnak ki, vagyis az alsó elülső fogakon belülről és a felső őrlőfogakon az arc felől.

A fogközben is előfordulhat , ahol nehezebb észlelni. Ha a fogselyem eltörik vagy a fogai közé szorul, valószínűleg fogkő van. A fogköz különösen érzékeny a fogszuvasodás kialakulására , mivel ezeken a helyeken a tisztítás gyakran elhanyagolható vagy teljesen lehetetlen az esetleges fogeltérés vagy túl sűrű fogak miatt. A fogszuvasodás a fogkő felhalmozódása miatt is fellép, így ha nem távolítod el időben, akkor ez a kellemetlen következmény is jelentkezik. ( Forrás )

Miért káros a fogkő fogaink egészségére?

Amellett, hogy a fogkő nem néz ki túl esztétikusan, nagyon rossz hatással van magukra a fogakra is. Ahogy az íny körül kialakul, fokozatosan eltolódik. A folyamat eredményeként káros baktériumok kerülnek a fogágyba. Végül a fog kezd meglazulni és kiesik. A legjobb esetben "csak" fogszuvasodás alakul ki, nagy valószínűséggel a fogközben, ahol a fogkő miatt a tisztítás lehetetlen. A fogkő veszélye annál is nagyobb, mert önmagában nem árt, és semmilyen módon nem hívja fel a figyelmet a jelenlétére. ( Forrás )

A lepedékben és a kőben lévő toxinok hatása miatt fennáll a fogínygyulladás veszélye , amely nagyon könnyen fogágygyulladássá alakulhat át. Arról nem is beszélve, hogy az íny kitágult erén keresztül veszélyes baktériumok és méreganyagok jutnak el a véredbe és az emésztőrendszeredbe, ami emésztési problémákat is okozhat. ( Forrás )

A baktériumok okozzák a rossz leheletet is , ami nem biztos, hogy téged zavar, de a környezeted igen!

Hogyan lehet megszabadulni a fogkőtől szakemberek segítségével?

A fogkő szorosan kapcsolódik a fogzománchoz , ezért olyan nehéz hatékonyan eltávolítani. Sajnos ehhez a feladathoz egy fogkefe a legkevésbé sem elég. Ilyenkor általában a foghigiénikus felkeresése a leghatékonyabb megoldás. A fogorvos vagy foghigiénikus speciális ultrahangos tisztítószerrel vagy más eszközzel távolítja el a fogkövet, kezeli az érintett területeket és ínyeket. Ez azonban nem éppen a legolcsóbb módja a kőtől való megszabadulásnak. A fogkő eltávolítása után szokás a fogakat csiszolni, ami eltávolítja a megmaradt lerakódásokat, pigmenteket. Ugyanakkor a homokfúvás gyönyörűen kisimítja a fogzománcot. ( Forrás )

Eltüntethetjük otthon a fogkövet?

A fogkő otthoni eltávolítását nem javasoljuk. Mint fentebb említettük, a foghigiénikusok speciális eszközöket használnak az eltávolítására, amelyek nagyon jól szolgálják őket, de nem megfelelő kezelés esetén komoly károkat okozhatnak. Talált már olyan receptet az interneten, amivel eltávolíthatja a fogkövet? Nem fognak segíteni! Csakúgy, mint a különféle kaparók szakszerűtlen kezelése, néhány „nagymama tanácsa” nagyon veszélyes lehet .

A fogkő eltávolításának veszélyes módjai:

  • Szódabikarbóna – már néhány használat után károsítja a fogzománcot.
  • Manikűrolló vagy egyéb fémből készült éles tárgyak – fennáll a fogíny sérülésének veszélye, ha elcsúszik, károsodik a fogzománc, a legjobb esetben a fogkő a lehető legdurvább lesz, és lehetővé teszi a szennyeződés további felhalmozódását.
  • Dióhéj, tojás, kréta – ismét fennáll a fogíny sérülésének veszélye.
  • A vízkőtisztítók azok közé a dolgok közé tartoznak, amelyeknek nincs dolga a szájüregben. A tisztítószerek agresszívak, elveszítheti a fogait!

További tanácsok a fogkő eltávolításához. Nem olyan veszélyesek, de nem működnek:

  • Szezámmag – a fogkő kemény, a magvak rágása semmilyen módon nem rontja a szerkezetét.
  • – nyállal érintkezve feloldódik, és a sós víz nem távolítja el a fogkövet a fogakról.
  • Aloe Vera – segíthet a gyógyulásban, de nem oldja fel a fogkövet.
  • Kókuszolaj – nem fehéríti és nem távolítja el a fogkövet. Ez is olyan olaj, mint a többi.

A fogkövet bízd tehát szakemberre, ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb módja annak, hogy megszabadulj tőle. ( Forrás )

Kő és meszelés. Hogyan függ össze ez a két dolog?

Ha fehéríteni szeretné a fogait, célszerű először eltávolítani a fogkövet. Lényegében nem okoz akadályt a fehérítés során, de rontja az esztétikát , így rontja a fehérítési eredmény összbenyomását. Ha fehérítés után távolítja el a fogkövet, észrevehető árnyalatbeli különbségek lehetnek azokon a helyeken, ahol volt. Mivel a fogkő tisztítása meglehetősen nehéz folyamat, ezt bízza szakemberre. Ez akkor is érvényes, ha fogszuvasodásod van. Ez a fogfehérítés során sem kívánatos.

A fogkő és a fogszuvasodás mellett a lepedéktől is meg kell szabadulni. Ezt te magad is megteheted. A lepedék és a baktériumok egyszerű és hatékony eltávolítása elérhető fogkefe és fogkrém használatával, vagy otthon is végezhet fogfehérítést, nagyon egyszerű és lényegesen olcsóbb, mint a fogorvosnál. Csak kövesse a gyártó eljárását és ajánlásait, és máris élvezheti a ragyogó fehér mosolyt.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo