Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Fogszuvasodás. Hogyan néz ki, tünetei és hogyan kell kezelni.

A fogszuvasodás a legelterjedtebb fogászati betegség. A lakosság 90%-át érinti, és a gyerekeket sem kerüli el. Kialakulásának feltételei nem nehezek, de eltávolítása sokszor komoly gondot okoz. Szükséges a fogorvos felkeresése és a problémák megoldása nagyon fájdalmas, a prémium tömések használatával pedig anyagilag is megterhelő lehet .

Hogyan alakul ki a fogszuvasodás és mik a tünetei?

Mindenért a plakett a hibás. Ha a baktériumokkal teli lepedéket nem távolítják el kellőképpen, komolyan felforrázhatja magát. Ezek a mikrobák az élelmiszerekben lévő összes cukrot savakra bontják. Ezek később károsítják a fogzománcot, és nagyon közel áll a fogszuvasodás kialakulásához. Először egy kis felületű szuvasodást fedez fel egy fehér folt formájában, és ha nem tesz azonnali lépéseket és javítja a foghigiéniát, a fogszuvasodás mélyebbre kerül a dentinbe.

Az első tünet általában a fájdalom vagy a fog érzékenysége hidegre, melegre vagy édesre. A kezeletlen fogszuvasodás további szövődményekhez vezethet. A pulpa-, gyökér- vagy gennyes gyulladás már a fogszuvasodás előrehaladott stádiumába tartozik. Még a fogágygyulladás veszélye is fennáll, és a legrosszabb helyzet akkor következik be, ha a gyulladásból származó baktériumok az egész szervezetben szétterjednek. ( Forrás )

5 fogszuvasodást okozó tényező:

Rizikó faktor Leírás
Cukor Az egyszerű cukrok fogyasztása növeli a fogszuvasodás kockázatát
Kiáltás Olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek a cukrokat savvá alakítják
A fogszövet minősége A genetika határozza meg, de a hormonok hatására is változhat, például terhesség alatt
Szájhigiénia A nem megfelelően eltávolított lepedék fogszuvasodást okoz
Csökkentett ásványianyag-tartalom A fluorid és a kalcium fenntartja a fogzománc egészségét

Hogyan néz ki a fogszuvasodás?

A kezdődő fogszuvasodást nagyon nehéz felismerni. Először csak egy kis fehér foltnak tűnik. A korai stádium általában tünetmentes , de idővel elsötétül, és a fogzománc hibája is látható . A fogorvos röntgenvizsgálattal meg tudja határozni a fogszuvasodás mértékét. Gyakran előfordul, hogy egy alapvetően kicsi és "ártatlannak" tűnő fogszuvasodás mélyen a dentinbe nyúlik , amit nem kell szabad szemmel látni. ( Forrás )

Mindegyik szakasz valamiben más. Ez a fogszuvasodás 4 szakasza:

  1. Első szakasz: fehér folt – Az ásványi anyagok kimosódása miatt a fogzománc elveszti áttetszőségét, és felveszi a fehér kréta színét. Megtalálható a fogközökben, a barázdákban és a nyak környékén, míg a fogközben a röntgenvizsgálat a legalkalmasabb a diagnosztikára a nehéz hozzáférhetőség miatt.
  2. Második szakasz: a dentin fogszuvasodása – A dentin puhább, mint a zománc, így a fogszuvasodás gyorsabban terjed. A fogak közötti térben a fehér folt mellett egy sötét szín is található, amely átvilágít a zománcon. A barázdákban sötét szegéllyel nyilvánul meg, amely gyakran puha.
  3. Harmadik szakasz: lyuk a fogban – A fogban lévő mély üreg miatt a zománc leszakad, mert elvesztette alapját. A törött zománc beragadhat a fogközbe, ami lehetetlenné teszi annak hatékony tisztítását. A nyak körül látható díszítés található, amely úgy néz ki, mint a nedves fa.
  4. Negyedik szakasz: rózsaszín pép – Rózsaszín, gumiszerű lágyszövet látható a lyukban. Ha a fog nem fáj, valószínűleg elhalt. ( Forrás )

Természetesen nem tanácsos a fogszuvasodást az első szakasznál tovább hagyni.

Ne becsülje alá a fogközi szuvasodást

A fogszuvasodás leggyakrabban a fog korona részén, az úgynevezett rágófelületen jelentkezik. Megjelenhet a tömés alatt vagy környékén, valamint a fogközökben is, míg a fogközi szuvasodás általában veszélyesebb. Ennek oka a nehéz megközelíthetőség és természetesen a láthatóság . Csak akkor veszed észre, hogy valami nincs rendben, amikor fájdalmat vagy érzékenységet érzel. Addigra azonban gyakran már késő, és fogorvosi kezelésre van szükség.

Ma már számos módszer létezik a fogközök alapos és hatékony tisztítására. Választhat interdentális kefét, fogselymet vagy akár szájzuhanyt is , amely erős nyomás alatt fecskendezi be a vizet a fogközbe, gyengéden eltávolítva a lepedéket és a szennyeződéseket. ( Forrás )

Fogszuvasodás gyermekeknél. Hogyan lehet megelőzni őket?

A gyermekek fogszuvasodása nem különbözik a felnőttek fogszuvasodásától. Ugyanúgy fordul elő, és ugyanazokkal a tünetekkel jár. De hogyan lehet megakadályozni a létrejöttét? Egyszerűen tisztítsa meg. Még akkor is, ha a gyermek saját maga akarja megmosni a fogát, ellenőriznie és meg kell tisztítania . Főleg az íny környékén és a fogak közötti helyeken.

Téves az a vélemény, hogy a tejfogak nem olyan fontosak, mert később úgyis kihullanak. Gyermekeknél a kezeletlen szuvasodás ugyanazokat a problémákat okozza, mint a felnőtteknél. Ez egészségügyi kockázatokkal jár, és végül is a gyermek pszichéje is szenvedhet. A fogszuvasodás kezelése fájdalmas lehet, különösen akkor, ha az előrehaladott állapotban van, amit a gyermek is észrevehet. A fogorvostól való félelem az utolsó dolog, amivel foglalkozni szeretne gyermekében. Tehát még a gyermekek számára is a megelőzés a legjobb gyógyszer . A fogorvosi rendelő látogatása végül is kellemesebb, ha megelőző vizsgálat, nem pedig kezelés céljából történik. ( Forrás )

Hogyan kezeljük a fogszuvasodást otthon? Egyáltalán lehetséges?

A kezdeti stádiumban, amikor már csak a felületi elváltozás folt formájában látható, még van ideje megelőzni a fogszuvasodást. A higiéniát, a fluorozást és a kalciumszintet növelni kell. Ezeket az összetevőket a jobb fogkrémekben is megtalálhatod. Még akkor sem szükséges fúró, ha a fogzománc mélyebb károsodása van. A fogorvos tömény fluoriddal, ózonnal vagy lézerrel rendelkezik. Előrehaladott fogszuvasodás esetén, amely a pulpát is érintette, tömés szükséges . Ha még ez sem lehetséges, akkor kivonás történik. Röntgenfelvételt is használnak annak meghatározására, hogy a szuvasodás milyen mélyre terjedt el, és hogy véletlenül nem érintette-e a fogágyat és a csontot. Mindenesetre a fogszuvasodás kezelése szakember, azaz fogorvos kezébe tartozik . A fájdalomcsillapítók átmenetileg segíthetnek a fogfájáson, de végül mégis fel kell keresnie a fogorvost. Otthon nem sokat tehetsz ellene. Minél tovább vársz, annál rosszabb lesz. A fogszuvasodás továbbterjed, és több kellemetlenséget okoz. ( Forrás )

Az internet tele van tanácsokkal és receptekkel a fogszuvasodás otthoni kezelésére. Sok közülük azonban kifejezetten veszélyes. Megemlítjük például a tojáshéj rágását, a fogszuvasodás éles tárggyal történő kaparását vagy a fogszuvasodás sötét színének peroxiddal történő világosítását. Ne csináld! Bár nem veszélyes, de nem hatékony otthoni kezelési módszer például a különféle teák és hasonlók fogyasztása . Fontos megjegyezni, hogy a fogszövet nem regenerálódik magától.

Maga a megelőzés a legjobb

Nem kell fogszuvasodást kezelni, ha nincs. Megfelelő megelőzéssel elkerülheti a fájdalmat és a magas fogászati számlákat. Hogyan kell csinálni?

A Szlovák Fogorvosi Kamara (SKZL) a Világszövetséggel a fogszuvasodás nélküli jövőért együttműködésben országos ajánlást készített a fogszuvasodás megelőzésére . Az Európai Fogászati Közegészségügyi Szövetség és az Európai Gyermekfogászati Szövetség ajánlásain alapul. Az ajánlás minden fogorvosnak, fogászati asszisztensnek, foghigiénikusnak és nővérnek szól.

Íme a 13 kiemelés:

  1. Kezdje a higiéniával az első kitört tejfogtól kezdve .
  2. Moss fogat fluortartalmú fogkrémmel.
  3. Moss fogat naponta kétszer .
  4. Alaposan mosson fogat, függetlenül az időponttól. A cél a lepedék eltávolítása a fog minden felületéről.
  5. A fogkrém fluortartalmának meg kell felelnie a gyermek életkorának .
  6. A fogkrémet tisztítás után ki kell köpni, de nem öblíteni . Ez nem vonatkozik az óvodás korú gyermekekre.
  7. Használjon fogközi kefét vagy fogselymet .
  8. A szülők 12 éves korukig mossák meg gyermekeik fogait.
  9. Korlátozza a cukros ételeket és italokat.
  10. Este fogmosás után ne fogyasszon ételt vagy italt.
  11. Ha gyógyszereket szed, célszerű tájékozódni, hogy tartalmaznak-e cukrot, és szükség esetén cukormentes alternatívára cserélni.
  12. Gyermekeknél lehetőség van a fogtömítésre. Érdeklődjön fogorvosánál.
  13. Évente legalább egyszer, gyermekeknél évente kétszer, terhes nőknél kétszer terhesség alatt végezzen megelőző vizsgálatot a fogorvosnál . ( Forrás )

A fehérítés mellett döntöttél? Először is vizsgáltassa meg a fogait.

Nem is kell emlékeztetnünk arra a tényre, hogy a fogszuvasodás korlátozza a normál tevékenységeket, például az evést, az ivást vagy a fogmosást. Ezenkívül negatívan befolyásolja a fogak általános megjelenését. De tudtad, hogy ha fehéríteni szeretnéd a fogaidat, akkor a fogszuvasodás is akadályt jelent? A fehérítést csak egészséges és jól kezelt fogakon szabad elvégezni. A fogfehérítés átmenetileg fokozott fogérzékenységet okozhat, ami tovább súlyosbíthatja a fogszuvasodást. Mint azt már tudod, a fogszuvasodás eltávolításával fogorvosnak kell foglalkoznia, de a fogfehérítést könnyedén kezelheti egy külön cikkben, amelyben többet is megtudhat.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo