Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Hogyan kell helyesen fogat mosni és miért fontos

Fogmosás. Mindennapi tevékenység, amely mindannyiunk rutinja. Legalábbis annak kellene lennie. Még akkor is, ha minden nap betartja a fogászati higiéniát, elgondolkozott már azon, hogy helyesen csinálja-e? Tudod milyen gyakran kell fogat mosnod? Mi van a gyerekeiddel? Ez a cikk segít jobban megérteni a fogmosási technikákat, és elkerülheti a gyakori fogorvosi látogatásokat.

A fogmosást sem szabad elhanyagolni!

Biztosan tudod. Este hazajössz a munkából, és az ágyad az egyetlen, amire gondolhatsz. Nem baj, az alvás végül is fontos. Főleg, ha mozgalmas nap áll előtted. Elfelejtettél valamit? Így van, moss fogat! Nem számít, mennyire kimerült a naptól, nem szabad megbánni a fogmosással. Hiszen a fogai is ugyanolyan fáradtak, mint te. A nap folyamán biztosan elkényeztettél egy kiadós ebédet, majd egy kávét, esetleg valami édességet. És a fogaid emlékeznek minderre! Bevonat képződik rajtuk, ami tele van baktériumokkal, és hidd el, ha szabad szemmel látnád, nem hagynád a szájban reggelig. A reggeli fogmosás ugyanolyan fontos, mint az esti fogmosás. Az éjszaka folyamán a baktériumok a szájüregben is elszaporodnak , és már csak egy lépés választja el a fogszuvasodástól. ( Forrás )

A foghigiénia figyelmen kívül hagyásának másik kellemetlen következménye a sárgás vagy elszíneződött fogak . Az ilyen állapotok legismertebb és leggyakoribb okai a dohányzás, a kávézás vagy a vörösbor.

Szerencsére kétféleképpen lehet megszabadulni a sárga fogaktól:

  1. Fehérítő fogkrém
  2. Fehérítő szalagok

Ma már nem az a helyzet, hogy csak egy fogorvos végezhet minőségi fogfehérítést. A fehérítő csíkok segítségével otthon is könnyedén megteheti.

Milyen gyakran kell fogat mosni?

Valószínűleg már feltetted magadnak ezt a kérdést. Szóval hogy is van ez? Naponta hányszor mossunk fogat? Elég reggel és este, vagy minden étkezés után? A válasz naponta legalább kétszer. A „legalább” részecske ebben az esetben fontos. Alapvetően nem mindegy, hogy naponta hányszor végezzük ezt a tevékenységet. Az alap az, hogy naponta legalább kétszer végezze el, reggel és este. Ha étrendje főként szénhidrátokból vagy cukrokból áll, javasoljuk, hogy gyakrabban mosson fogat, mivel az ilyen ételek hajlamosak fogszuvasodásra.

De ügyeljen a megfelelő időpontra! Ha megszokta, hogy reggeli után fogat mos, várjon legalább egy órát . Ez megakadályozza a fogszerkezet károsodását. Főleg, ha gyümölcsös reggelit készítettél. Evés után a fogzománc puha, és az akkori fogmosás többet ártana, mint használna. ( Forrás ) Ragaszkodunk az időhöz, és emlékeztetünk arra, hogy a fogmosásnak legalább 2 percet kell igénybe vennie .

A megfelelő tisztítási technika az alap

Most már tudjuk, miért kell fogat mosni, és azt is, hogy milyen gyakran. Beszéljünk arról is, hogyan kell helyesen csinálni. Naponta 4-szer moshatsz fogat, de ha rosszul csinálod, akkor haszontalan és hatástalan.

5 fogmosási technika:

  1. Fone szerinti technika – általában gyermekek fogainak tisztítására használják. Ez egy fogkefével végzett körkörös mozdulatokból áll, miközben egyszerre tisztítjuk a felső és az alsó fogsort. Ezután áttérünk a fogak belső felületére, végül a rágófelületekre.
  2. Függőleges kombinált technika – ennek a technikának az alapja a fogkefe 45°-os dőlése. Függőleges mozdulatokkal töröljük át a fogakat az ínytől a hegyéig. Ezután vízszintes mozdulatokkal megtisztítjuk a rágófelületeket.
  3. Stillman technika – hasonló elv a függőleges kombinált technikához, kivéve, hogy ezúttal enyhén vibráljuk az ecsetet függőleges mozgások során. A rágófelületeket ismét vízszintesen megtisztítjuk.
  4. Basszus technika – ez a technika a leggyakrabban használt és mindenki számára a legalkalmasabb. Helyezze a kefe fejét az íny széléhez. Ismét 45°-os lejtőt készítünk. A sörték végeinek be kell hatolniuk az ínyvonalba, ahol leggyakrabban a lepedék gyűlik össze. Könnyű körkörös mozdulatokkal és finom nyomással érjük el a tisztítási hatékonyságot.
  5. Körkörös technika – vízszintes és körkörös mozdulatok kombinációja. ( Forrás ) , ( Forrásból )

Nem szabad megfeledkeznünk a fogközről sem. Ott nagyon könnyen képződik a lepedék, és ha nem távolítjuk el onnan, kockáztatjuk a fogszuvasodást. Fogközi kefét vagy fogselymet használnak a fogközök tisztítására. A legmegfelelőbb azonban e két segédeszköz kombinációja.

Fogászati ellátását kiegészítheti egy köteges fogkefével, amelyet különösen értékelni fog a kiálló fogak vagy a szájüreg nehezen elérhető területei esetén.

A tiszta fogak jól néznek ki, de a fehér fogak még inkább. A közönséges fogkrémet lecserélheti fehérítő pasztára , és egy csapásra megölhet két legyet.

Sonic ecsettel hogyan kell csinálni?

A technológiák fejlődnek, és megkönnyítik mindennapjainkat. Ez alól a fogászati ellátás sem kivétel. A klasszikus fogkefék napjai rég elmúltak, és egyre többen használnak elektromos vagy szonikus fogkefét . Kétségtelen, hogy az ilyen kefével való tisztítás hatékonyabb és egyszerűbb . A forgó fogkefékhez képest a sonic fogkefék sokkal kíméletesebbek a fogakhoz és az ínyhez, ezért ezekre koncentrálunk. Ezenkívül a Sonic technológia összekeveri a nyálat, a vizet és a fogkrémet, és a fogak közötti résbe juttatja őket . Az ilyen fogkefe használata egyszerű.

Tehát hogyan kell megfelelően mosni fogat sonic fogkefével? Vannak szabályok is, amelyeket érdemes betartani. Az egyik a nyomás. Míg a normál fogkefére mérsékelt nyomást kell kifejteni a hatékony tisztítás érdekében, ez nem így van a szonikus fogkefék esetében. Éppen ellenkezőleg, a nyomás abbahagyja az oszcillációt. Ez gyengéd tisztítást eredményez. ( Forrás )

Maga a szonikus kefével végzett tisztítási eljárás nem különbözik a fent említett módszerektől. Néhányat azonban érdemes megemlíteni. Kapcsolja be a fogkefét, ha már a szájában van. Ellenkező esetben a szonikus kefe vibrációja a fürdőszobát fogkrémmel szennyezheti.

Rutint kell létrehozni

Mint már tudjuk, a fogmosás fontos tevékenység. Még fontosabb, hogy jól csináljuk. Miben tudnánk még javítani? Rendszeresség. Ha valamilyen oknál fogva nem mosott fogat rendszeresen, azaz naponta legalább kétszer, akkor ideje ezen változtatni. Akár elfelejted, akár csak nincs kedved, próbáld valahogy motiválni magad. Hiszen a piszkos és érdes fogak érzése nem kellemes. Ha elképzeled, hogyan "él" a szádban, biztosan nem felejted el használni a fogkefét. A tiszta fogak egészségesek, és ha a fogak egészségesek, akkor az egész test is egészséges. Talán az utolsó fogászati számla emléke segíthet.

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket fogmosásra?

Mi felnőttek már tudjuk, hogy a fogmosás mindennapi kötelességünk. Ma már azt is tudjuk, mikor, milyen gyakran és mennyi ideig kell fogat mosni. Azt is megtanultuk, hogyan kell helyesen csinálni. De mi lesz a gyerekeinkkel? Nem tudod, mennyire fontos. Ahogy megtanulják megtenni az első lépéseket, kimondani az első szavaikat, úgy meg kell tanulniuk fogat mosni is. Magától értetődőnek kell lennie, csakúgy, mint a sétának és a beszélgetésnek.

6 tipp, hogyan tanítsd meg a gyerekeket fogmosásra:

  1. A gyerekeknél megvan az az előnyünk, hogy már kisgyermekkortól megtaníthatjuk őket fogmosásra. Minden a megszokáson múlik. Ha a gyermek kiskorától megszokja, hogy a szájában rendszeres időközönként kerüljön idegen tárgy, később már nem lesz gond az első fogmosással.
  2. Ha lemaradt egy ilyen szokás kialakításáról, ne essen kétségbe. Még mindig van esélye, hogy a reggeli és esti küzdelmet szórakoztató játékká változtassa. Sok babafogkefe van a piacon. Előnyük a szín. Hagyja, hogy a gyermek válassza ki a neki tetszőt. A gyermekfogkefék általában finom sörtékkel rendelkeznek, és méretükből és nyél alakjukból adódóan a gyermekek fogaihoz lettek kifejlesztve.
  3. Például egy homokóra nagyszerű motivációt jelent, hogy a gyermek egyedül tudja követni az időt.
  4. A fogmosásról szóló különféle dalok, mesék vagy versek jó segítség lehet. A képzeletnek nincs határa.
  5. Ha még ez sem megy, a technológia ismét megment minket. A gyermekek elektromos fogkefe biztosan nem utasítja el még a legmakacsabb gyermeket sem. A bónusz a különféle mobil alkalmazások vagy a mód beállításának lehetősége .
  6. Mindenesetre a gyerek a szüleit másolja. Ha azt látják, hogy gondosan mosol fogat naponta kétszer, bízz benne, hogy a gyerek is megteszi. A végén sokkal könnyebb lesz, mint amilyennek látszik. Csak mutass példát. ( Forrás )

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo