Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Zománc demineralizáció – mi okozza és hogyan védekezhet ellene

Jelenleg a megfelelő szájhigiénia alapelveinek be nem tartása jelent komoly problémát. Annak ellenére, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelnek ennek a témának, még mindig sokan vannak, akik rohanó napi rutinjuk során súlyosan elhanyagolják a szájhigiéniát. A leggyakoribb probléma a fogmosás gyakorisága, amikor az emberek nem tartják be a reggeli és esti fogmosás ajánlását. Egy másik gyakori probléma a tisztítás hatékonysága , amikor a fogakat csak a kefével "söprik" és nem kapnak alapos 2 perces ápolást. Azonban minden ember, aki valamilyen módon elhanyagolja szájhigiéniáját, jó néhány fogászati problémával küzd. A zománc demineralizációja esetén azonban nem a szájhigiénia a fő tényező. A zománc demineralizálódása olyan vegyi anyagok hatására következik be, amelyek fokozatosan megmarják azt, és megzavarják a zománcban nagyon fontos ásványi anyagok természetes szerkezetét. Ezeket az anyagokat a mindennap elfogyasztott ételekben és italokban találjuk. Megfelelő szájhigiéniával biztosan csökkenti a zománc demineralizációjának kockázatát, tehát szinte nullára, azonban önmagában semmiképpen sem elég. Ne becsüljük alá a zománc demineralizációjának problémáját, hatása miatt a fogzománc legyengül, ami fogszuvasodáshoz, valamint számos egyéb fogászati betegséghez vezethet.

A cikk tartalma:
A savak és a cukor a főszerepben
Édes italok
Gyümölcs is lehet a tettes
Tanácsok a demineralizáció elleni küzdelemhez
A zománc demineralizációjának egyéb tényezői

A savak és a cukor a főszerepben

Amint azt már felvázoltuk, a zománc demineralizációjának fő felelősei azok az ételek és italok, amelyek mindannyiunk napi étlapján szerepelnek. A savak és a cukor némileg paradox módon a demineralizáció fő bűnösei. A cukor általában a folyamat kezdeti kiváltója. A szánkban savakra bomlik, amelyek aztán megmarják a zománcot, és így a zománc demineralizációjának elsődleges okai. A magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásának korlátozása ezért elengedhetetlen a zománc demineralizációja elleni küzdelemben.

Cukros italok – ne becsüld alá őket!

Az előző bekezdéssel kapcsolatban ezt biztosan megérted. Szeretnénk azonban felhívni a figyelmet arra is, hogy az édesített italokban a cukor mellett savakat is találunk, amelyek közvetlenül, anyagcsere-reakció nélkül járulnak hozzá a zománc ásványianyag-mentesítő folyamatához. Így még hatékonyabban törik a zománcot.

Gyümölcs is lehet a bűnös

A gyümölcs nagyon fontos része étrendünknek. Magas vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns tartalmat tartalmaz. Egyes gyümölcsfajták azonban cukrokat és savakat is tartalmaznak, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a fogzománc demineralizációjához. Ilyen fajok a citrusfélék, az alma, a körte, az ananász és a kivi . Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy ki kell hagynia a gyümölcsöt az étrendből. Ahogy már mondtuk, a gyümölcs nagyon fontos szervezetünk számára, de egyszóval jó, ha a kiválasztott fajták fogyasztásakor ugyanolyan körültekintéssel járunk el, mint a hétköznapi édességek vagy édesített italok esetében.

Tanácsok a demineralizáció elleni küzdelemhez

Ez a rész összefoglalja azt, amivel az előzőekben már foglalkoztunk, de mindegyik pont tovább bővül. Tehát pontosan mit kell tennie, hogy kiküszöbölje a zománc demineralizációjának kockázatát

  • Tartsa be a rendszeres szájhigiéniát: A napi kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, valamint az interdentális kefe vagy fogselyem segít eltávolítani a baktériumokat és az élelmiszereket, amelyek hozzájárulhatnak a demineralizációhoz. Ebben a tekintetben hasznos lehet egy elektromos fogkefe vásárlása is. A blogban részletesen foglalkoztunk ezzel a témával. Az egyik kiváló minőségű, különféle érdekes specifikációkkal jellemezhető modell kínálatunkban is megtalálható. Valamint számos klinikailag tesztelt és ajánlott paszta.
  • Korlátozza a cukrok és válogatott savakat tartalmazó ételek fogyasztását: A cukrok alapján savak metabolizálódnak, ami tovább károsítja fogainkat. A cukrot és savakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása során három fő elvre is jó odafigyelni. Fogyassza ezeket az ételeket és italokat más ételekkel együtt, egye meg vagy igya meg egyszerre, és az elfogyasztásuk után legalább 30 percig ne mosson fogat. Ezen elvek betartásával jelentősen csökkenti a zománc demineralizációjának kockázatát. A cukros italokat szívószálon keresztül is érdemes inni.
  • Igyon sok vizet, és fogyasszon kalcium- és foszfortartalmú ételeket: A víz segít semlegesíteni a savakat a szájban, és elősegíti a nyáltermelést, amely természetesen védi a fogakat és küzd a demineralizáció ellen. A tej vagy sajt , amelyek mindkét fent említett anyagot nagy mennyiségben tartalmazzák, szintén jótékony hatással vannak a zománcra.
  • Rendszeresen látogasson el a fogorvoshoz: A rendszeres fogászati ellenőrzések segíthetnek észlelni a demineralizáció jeleit, mielőtt bármilyen komolyabb probléma kialakulna.

A zománc demineralizációjának egyéb tényezői

Azonban nem minden demineralizációs tényezőt lehet befolyásolni egyedül. A demineralizáció a következőkhöz is hozzájárulhat:

  • Veleszületett vékony és érzékeny fogzománc
  • Premenstruációs szindróma
  • Gyakori egészségügyi problémák, például magas vérnyomás, vesekő, álmatlanság, izomgörcsök vagy idegesség

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo