Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Fogfehérítés otthon – hogyan kell csinálni?

Fehér, vakító mosolyra vágysz? Vagy egyszerűen csak javítani szeretné fogai megjelenését? Ezt többféleképpen is elérheti anélkül, hogy egyetlen fogorvosi beavatkozáson kellene átesni.

A cikk tartalma:
Mi a sárga fogak oka?
Sárga fogak – még gyermekeknél is probléma
A fogak otthoni fehérítésének módjai
Fogfehérítő készletek
Fogfehérítő paszták
Fehérítő szalagok
Fehérítő porok
Az irodai és otthoni fogfehérítés ára
Fogfehérítés peroxiddal
Természetes fogfehérítés

Mi a sárga fogak oka?

Nem lehet azt mondani, hogy ez egyetlen ok, hanem több különböző tényező összjátéka .

Az egyik legfontosabb bizonyos italok és ételek túlzott fogyasztása . Ez különösen a kávéra, teára, vörösborra és kólaitalokra vonatkozik. Ezek olyan színezékeket tartalmaznak, amelyek lerakódhatnak a fogak felszínén, és fokozatosan sárgulhatnak. Ebből a szempontból a dohányzás is nagyon negatívan hat a fogakra.

Egy másik tényező a nem megfelelő szájhigiénia. Ha nem tisztítjuk rendszeresen és nem megfelelő módon fogainkat, könnyen elkezdhet felhalmozódni rajtuk a lepedék, amely nem kívánt baktériumokat és pigmenteket tartalmaz. És ezek később a fogak sárgulását okozhatják.

Az öregedés szintén az egyik olyan tényező, amely hozzájárulhat a fogak sárgulásához. A fogzománc idővel fokozatosan elhasználódik, felfedve alatta a sárga dentint. Ez a folyamat természetes, és nem lehet teljesen megakadályozni.  

Genetika sok mindenhez hasonlóan a sárga fogakat is befolyásolhatja bizonyos mértékig a genetika, ahol valakinek több sárga dentinje jelenik meg a zománcon, mint azt megszoktuk. Ezenkívül a fogak hajlamosak barnulni az életkorral.  

Különféle betegségek és gyógyszerek is negatívan befolyásolhatják a fogak színét. Például egyes antibiotikumok, antihisztaminok és kemoterápiás gyógyszerek mellékhatásként sárgulást okozhatnak.

Nem tudunk minden tényezőt ellenőrizni. Életmódunk, és mindenekelőtt szájhigiéné, de mindenképpen. A rendszeres és alapos fogtisztítás ezért feltétlenül szükséges a fehér fogak megőrzéséhez.

Sárga fogak – még gyermekeknél is probléma

A gyermekek fogsárgásának leggyakoribb oka a nem megfelelő szájhigiénia . A gyerekeket kiskoruktól kezdve meg kell tanítani a helyes fogmosás módjára és annak rendszerességére . Ha figyelmen kívül hagyják a szájhigiéniát, az ételből származó lepedék és pigment felhalmozódhat a fogaikon, ami a fogak sárgulását eredményezi. A rendszeres fogorvosi látogatás is fontos, így megelőzheti a rejtett problémákat, amelyeket fogorvosi látogatás nélkül nem fedezett volna fel.

A rossz szájhigiénia mellett az agresszív színezékeket vagy genetikai adottságokat tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztása lehet a felelős, akárcsak a felnőtteknél. Bizonyos antibiotikumok szintén gyakori okok.

Az otthoni fogfehérítés módszerei

Amikor valamilyen oknál fogva már túl késő a megelőző intézkedésekhez, meg kell találni a módot a fogak minél hatékonyabb fehérítésére. A kétes otthoni receptek vagy a fogorvosi látogatás mellett fokozatosan egyre több alternatív fehérítőszerrel találkozunk, amelyek igazi forradalmat jelentenek az otthoni fehérítésben. Ezek teljesen biztonságosak és rendkívül hatékonyak, ha betartják a gyártó utasításait. Ráadásul nagyobb kényelmet biztosítanak, mint a fogorvosi rendelőben végzett eljárások.

Fogfehérítő készletek

Több olyan terméket is találsz bennük, amelyek általában kiegészítik egymást. Az alapkészletek általában fehérítő pasztát és fehérítő gélt tartalmaznak olyan formával, amelyet a fogakra helyeznek, hogy a gél egyenletesen felvihető legyen. Egyes készletek emellett LED-lámpát is tartalmaznak, amely a fehérítő hatás fokozására szolgál. Az igazán prémium szettekben még egy exkluzív újdonságot, a fehérítő tollakat is találsz. A fogfehérítő készletek viszonylag rövid időn belül, általában néhány héten belül látható eredményeket ígérnek. Fontos, hogy kövesse a gyártó utasításait, és ne próbálja erőszakosan felgyorsítani az otthoni fogfehérítési folyamatot.

Fogfehérítő paszták

Hosszú ideig népszerű választás azok számára, akik bonyolult és költséges eljárások nélkül szeretnének fehérebb mosolyt elérni. A fehérítő paszták egyik fő előnye a könnyű használat . Lehetővé teszik az erőszakmentes és kényelmes otthoni fogfehérítést. Egyszerűen csak naponta kell fogat mosnia velük, és a klasszikus fogkrém helyettesítőjeként kell használnia. A fehérítő paszták általában speciális összetevőket tartalmaznak, például gyengéden csiszoló részecskéket vagy enzimeket , amelyek segítenek eltávolítani a foltokat és a lepedéket. A paszta rendszeres használatával még az otthoni fehérítés eredménye is észrevehető egy bizonyos idő után . Fontos azonban megjegyezni, hogy a fehérítő fogkrémek korlátozott hatást fejtenek ki, és különösen hatástalanok a mély pigmentációra vagy a fogak belső színére. Általában inkább csak egy másik fehérítő szer alátámasztására célszerű használni őket.

Fehérítő szalagok

A fogfehérítő csíkok jelenleg az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb módja az otthoni fogfehérítésnek. A csíkok általában fehérítő gélt tartalmaznak, amelyet vékony csíkokra visznek fel . Ezeket azután a fogak felületére ragasztják, hogy a gél hatékonyan működhessen. Egy adott ideig ott ragad, majd manuálisan eltávolítja. Az alkalmazás során beszélhet vagy ihat vizet. A csíkok olyan hatóanyagot tartalmaznak, amely közvetlenül hat a fogak pigmentjére , és kémiai reakcióval eltávolítja azt. Ez az összetevő általában hidrogén-peroxid . Mostantól azonban találkozhat a piacon a PAP (phthalimidoperoxycaproic acid) anyaggal is, amely változatlan hatékonyság mellett lényegesen kíméletes a fogakhoz. A fehérítő csíkok is nagyon hamar látható eredményeket garantálnak, inkább heteken, mint hónapokon belül. Természetesen ismét nagyon fontos betartani a gyártó utasításait. A fehérítő csíkok hatékony alapjai lehetnek otthoni fogfehérítésének, amelyet tovább támogathat például az előbb említett fehérítő pasztákkal.

Fehérítő porok

A fehérítő porok általában finom porokat , például aktív szenet tartalmaznak, amelyeket a fogakra kennek, és óvatosan megkefélik. Ezek a porok képesek felszívni a foltokat és a felületi lepedéket, fokozatosan fehérítve a fogakat. A púderek nagyszerű alternatívát jelentenek az otthoni fehérítéshez azok számára, akik a természetes termékeket részesítik előnyben, és kemény vegyszerek használata nélkül szeretnének fehérebb mosolyt varázsolni. Azonban elég durvák, és nem ajánljuk az otthoni fehérítés alternatívájaként, például ha érzékeny vagy sérült zománcú fogak vannak.

Az irodai és otthoni fogfehérítés ára

Amikor a fogfehérítésről van szó, a költség gyakran fontos tényező, amely befolyásolja a professzionális irodai fehérítés és az otthoni fehérítés közötti döntést. A tapasztalt szakemberek által végzett fogfehérítés szinte mindig azonnali eredményt ad. Ez a lehetőség azonban lényegesen nagyobb anyagi igényt támaszt. Átlagosan 6000 és 10 000 CZK között mozog. Az otthoni fogfehérítés ezért megfizethetőbb alternatíva, amelyet Ön is könnyedén elvégezhet. A piacon sokféle fehérítő készlet és készítmény található, amelyek segítenek az otthoni fehérítésben. Ezek a termékek általában kevésbé igényesek pénzügyileg, az adott terméktől függően 2000 korona körüli árral számolhat. Azonban rendszeres használatot, és mindenekelőtt türelmet igényelnek. Érdemes tehát mindkét lehetőséget mérlegelni a választásnál, az otthoni fogfehérítést és a szakorvosnál végzett fehérítést egyaránt. És mérlegelés után döntsön az egyik mellett személyes preferenciái alapján.

Fogfehérítés peroxiddal

A hidrogén-peroxid számos fehérítő termék fő összetevője, amelyeket a felületi foltok eltávolítására és a fogak színének világosítására használnak. A peroxiddal történő otthoni fogfehérítés többféleképpen is elvégezhető, beleértve a közvetlenül a fogakra történő felhordást is. Ehhez a módszerhez azonban semmiképpen ne használjon 6%-nál nagyobb koncentrációt . A hidrogén-peroxid túl gyakori és túlzott használata fogérzékenységet és ínyirritációt okozhat. Ha érdeklődik az otthoni fehérítés iránt, javasoljuk olyan fehérítő gél vagy csíkok beszerzését, amelyekben a peroxid hatását más hatékony összetevők is alátámasztják. A hidrogén-peroxid úgy hat, hogy behatol a fogzománcba, és lebontja azokat a pigmenteket, amelyek a fogak sárgulását vagy felületi elszíneződését okozzák.

Természetes fogfehérítés

A természetes otthoni fogfehérítés egyre népszerűbb alternatívája a kereskedelemben kapható fehérítő termékeknek. A természetes gyógymódok nem számítanak újdonságnak az otthoni fehérítés terén, de hosszú ideje inkább bizalmatlanul nézünk rájuk. Ez mindenképpen indokolt volt, hiszen egyes korábbi módszerek gyakran károsíthatták a fogakat ahelyett, hogy fehérítették volna azokat. Az otthoni fehérítés általános térnyerésével azonban az emberek elkezdtek emlékezni a hatékonyabbakra, és újakat fedeztek fel. Egyre népszerűbb például az otthoni fehérítés aktív szénnel , amely képes felszívni a szennyeződéseket és a pigmenteket. Egy másik természetes lehetőség a citromlé használata, amely savasságával segít feloldani a fogak foltjait. A kókuszolaj is közkedvelt természetes gyógymód, méregtelenítő és fehérítő hatása is legyen. Hatása azonban e tekintetben még nem bizonyított. A természetes fogfehérítés sok ember számára megfelelő választás lehet. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy nem valószínű, hogy olyan hatékony, mint kémiai alternatívái.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo