Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Mi a parodontitis és a parodontitis? Madárijesztő minden fogat.

A parodontitis (parodontitis), népnyelven fogágybetegség valóban madárijesztő, mert a kezelés bonyolult, hosszadalmas és sokszor műtétre is szükség van. A parodontitis fogvesztést is okozhat. Mi akadályozza meg ezt a betegséget, hogyan nyilvánul meg és hogyan kezelik?

Parodontitis és fogágygyulladás. Mi is ez pontosan?

Több név, egy betegség és sok probléma kapcsolódik hozzá. Függetlenül attól, hogy a parodontitis, a parodontitis vagy a parodontitis szót használjuk, akkor is ugyanarról beszélünk. Mi az? Ez a periodontium krónikus gyulladásos betegsége . A parodontális szövet alapvetően a fogat körülvevő szövetek.

A periodontium a következőkből áll:

  • Íny (gingiva) a parodontium egyetlen látható része.
  • Dentium – rostos szövet, amely összeköti a fogat az alveolusszal.
  • Fogászati cement – kemény szövet, amely lefedi a gyökér felületét.
  • Alveoláris csont – fogágyak találhatók benne. Hordozza a fogakat és támasztja őket. ( Forrás )

Hogyan alakul ki és mik a tünetei?

A parodontitis nagyon könnyen előfordul. Elég, ha figyelmen kívül hagyja a szájhigiéniát . Ez a betegség azonban nem jön egyik napról a másikra. A páciens először ínygyulladásban , más néven fogínygyulladásban szenved. Ez az íny fokozott érzékenységében, vagy fogmosás közbeni vérzésében nyilvánul meg. Ha a gyulladást nem kezelik, vagy nem kezelik megfelelően, fennáll a veszélye az állapot súlyosbodásának. És ez pontosan a parodontitis . Mind a fogínygyulladást, mind a fogágygyulladást baktériumok okozzák, amelyek otthona a lepedék és a fogkő . A visszahúzódó íny szó szerint kinyitja előttük az ajtót. Mélyebbre jutnak a parodontiumba, ami a fogakat körülvevő csontok csökkenését okozza . Ezt követően a fogak mocorogni kezdenek és kiesnek. ( Forrás ), ( Forrás )

A parodontitis tünetei:

  • Duzzadt, vörös és fájó fogíny
  • Ínyvérzés
  • Bizsergés, bizsergés vagy nyomás a fogakban étkezés közben
  • Visszahúzódó íny, fognyak látható
  • Parodontális törzsek kialakulása (mélyített ínybarázda) ( Forrás )
  • Rossz szájszag
  • Rossz íz a szájban
  • Fogvacogás ( Forrás )

A tünetek a parodontitis formájától függően változhatnak:

  • Nem agresszív parodontitis – ez a forma a leggyakoribb. Ennek oka az elégtelen higiénia, a rendszertelen fogmosás, a rossz technika vagy a fogközök tisztításának elmulasztása. Jellemzője a reszorpció – több év alatt 3-5 mm-es csontoldódás.
  • Agresszív parodontális betegség – a betegség rendkívül gyorsan csökken, öt év alatt 3-5 mm-es csontvesztéssel. Az az érdekes, hogy kívülről annyira nem látszik. Még a röntgenfelvétel is képes kimutatni az előrehaladott csontvesztést. ( Forrás )

Mi segít a fogágybetegségben és hogyan lehet megállítani?

A kezdeti szakaszban a parodontális betegség megállítható. A legjobb, ha ebben az irányban szakemberhez fordul. A fogorvos a betegség mértékének megfelelően dönti el, hogy mi a legmegfelelőbb az Ön számára, és ha nincs szükség mélyebb beavatkozásokra, akkor bizonyos mértékig segíthet magán. Kezdeti tünetek esetén, amelyek nem olyan súlyosak, elegendő lehet a fogkő és lepedék tisztítása, eltávolítása a fogakról és az íny környékéről . Ezt a tisztítást azonban szakembernek, azaz fogászati higiénikusnak kell elvégeznie. A tisztítás mellett fluoriddal is kezeli a fogait. Az ilyen tisztítás utáni gondoskodás is elengedhetetlen. Szükséges a fogak és az íny tisztaságának megőrzése, ami a szájhigiénia fokozását jelenti otthon is. (azonban halassza el a sárga fogak megjelenését, amíg meg nem gyógyul a parodontitis.

Megpróbálhatja a szájüreg öblítését is. Vagy a gyógyszertárban vásárolt ínygyulladás elleni szájvizekre hagyatkozik, vagy a természetre fogad, és repcefőzetet készít. Érdemes a C-vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó élelmiszereket is beiktatni az étrendbe. Éppen ellenkezőleg, ki kell zárnia a cukrot tartalmazó ételeket, azaz az édességeket. A dohányzás és az alkohol szintén a szájüreg ellensége. ( Forrás )

Kezelhető a parodontitis?

Ha nem sikerült időben megállítani a fogágybetegséget, cselekedjen gyorsan, és ne várjon a csodára. A parodontitis kezelése hosszú távú folyamat , gyakran bonyolult, és nem nélkülözheti a fájdalmat. Ha már kialakult a fogágytörzs , a higiénikus mélytisztítást végez, hogy az íny meggyógyuljon. Ez a szennyeződések eltávolításából és a foggyökér felületének kisimításából áll. Ezt az eljárást pikkelysömörnek vagy küretezésnek nevezik, és helyi érzéstelenítésben hajtják végre. A későbbi gyógyulás 2-3 hónapig tart. ( Forrás ) Agresszív parodontitis esetén a fogorvos antibiotikumot is ír fel, különösen, ha a fertőzés továbbra is fennáll. Az antibiotikum lehet szájvíz, gél vagy orális tabletta formájában. Ez azonban nem fog működni rendszeres fogászati látogatás nélkül. A fogorvos néhány hétig vagy hónapig figyelemmel kíséri az Ön állapotát. ( Forrás )

A parodontitis okozta csontvesztés nem biztos, hogy visszafordíthatatlan. Van egy módszer, pl. csontátültetés , amely támogatja az új csontok képződését csontpótló anyagok segítségével. Egy tanulmány, amely a csontátültetés és a kontrollált szövetregeneráció és a csontátültetéssel kombinált hatását vizsgálta a parodontális defektusok helyreállítására, megerősítette, hogy az átültetés után magasabb az alveoláris csontsűrűség. Azonban kérdezze meg orvosát erről az eljárásról, és kövesse az ajánlásait. ( Forrás )

Hogyan lehet megelőzni? A megelőzés a legjobb.

Igen, a megelőzés a legjobb módja a fogágybetegség megelőzésének vagy a visszatérésének megelőzésének. Ebben az esetben is bízzon fogorvosában és foghigiénikusában . A megelőző vizsgálat során a fogorvos akkor is észlelheti a kezdődő ínygyulladást, ha Ön nem vesz észre semmit. A foghigiénikust sem szabad alábecsülni. Mint azt már Ön is tudja, a fogkő okozója, amely nagyon könnyen fog parodontitissé fejlődik. Higiénikus szakszerűen eltávolítja és fluoriddal kezeli fogait. A megelőzési célú fogászati rendelő látogatásának javasolt időköze évente legalább egyszer. Ami a professzionális fogászati higiéniát illeti, évente kétszer kell elvégeznie. ( Forrás )

Mindennapi tippek a megelőzés érdekében.

A fogak és az íny otthoni gondozása kulcsfontosságú. A fogágygyulladást csak napi fogmosással lehet megelőzni. A fogmosás azonban nem egyenlő a fogmosással. Fontos a tisztítási technika és az alaposság.

14 lépés a fogágybetegség megelőzésére:

  1. Fogmosás naponta 2 alkalommal
  2. Helyes tisztítási technika
  3. Étkezés után várjon legalább 15-20 percet a tisztítás előtt
  4. Megfelelő típusú fogkefe, puha sörték
  5. Fogköztisztítás
  6. Rendszeresen cserélje ki a fogkefét
  7. A nyelv tisztítása
  8. Megfelelő fogkrém
  9. Szájvíz használata
  10. Fogíny masszázs
  11. Az immunitás támogatása, elegendő C-vitamin bevitel
  12. Megelőző fogászati vizsgálat és professzionális foghigiénia
  13. Gyulladás jelei esetén időben történő kezelés szükséges
  14. A dohányzás és az alkoholfogyasztás korlátozása ( Forrás )

Ezen ajánlások kombinációja segíthet megelőzni a fogágygyulladást, de ne feledje, hogy a fogorvosával való konzultáció is fontos. Ő jobban ismeri a fogait, mint Ön, tanácsot ad a megfelelő fogkrémekről, kefékről, a fogközi kefe vastagságáról, és megtanulja tőle a helyes fogtisztítást is.

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo