Szállítás Ingyenes szállítás 19900 ft-tól | Szállítás 2 napon belül
Színes fogakkal nem!

Otthoni fogfehérítés?!

Az otthoni fogfehérítés népszerű módja annak, hogy fogorvosi látogatás nélkül is felcsillanítsuk mosolyunkat. Függetlenül attól, hogy az emberek a kávé, a tea, a dohányzás vagy csak a természetes öregedés okozta foltokat próbálják eltávolítani, egyre inkább az otthoni fehérítés valamilyen formája felé fordulnak. Pénzügyi szempontból vonzó és kényelmes megoldás. Tehát milyen módszerek közül választhat? Mennyire hatékonyak? És milyen kockázatokkal jár az otthoni fehérítés?

A cikk tartalma:
Miért matt sárga fogak?
Otthoni fogfehérítési lehetőségek
Talán az otthoni fogfehérítés buktatói
Mellékhatások
Szakmai felügyelet
A fehérítés ára szakorvosnál vs otthoni fehérítés
Az eredmények megőrzése

Miért vannak sárga fogaid?

Még mielőtt magáról az otthoni fehérítésről beszélnénk, érdemes arra összpontosítani, hogy mi okozta a fogai sárgulását, és miért van szüksége fehérítésre. A szerencsésebbek számára ezek értékes tippek lehetnek, amelyeknek köszönhetően professzionális vagy otthoni fehérítési módszer nélkül is sokáig megőrizhetik a ragyogó mosolyt. Nem bonyolult, és valószínűleg sokszor hallotta már ezeket a tényezőket.

  • Diéta

Túl sok, magas színezéket tartalmazó étel és ital fogyasztása foltosodást okozhat a fogakon, és ezek későbbi sárgulásához vezethet. Tehát óvatosnak kell lennie például vörösborral, kávéval vagy teával . Kerülje el a dohányzást is. A fogak sárgulhatnak a kátrány és a cigarettában lévő egyéb összetevők miatt. Ha a fogai miatt dohányzik veled, akkor nagy a kockázata a nagy és csúnya felületi foltok kialakulásának.

  • Rossz szájhigiénia

A fogak és a fogközök nem megfelelő tisztítása lepedék felhalmozódásához vezethet, ami többek között a fogak sárgulását okozza.

  • Genetika és öregedés

A genetika szerepet játszhat a fogak természetes színében. Vannak, akik genetikailag meghatározottak arra, hogy vékonyabb zománcot és ezáltal sárgább fogakat kapjanak, mint másoknak . A fogak sárgulása az évek növekedésével lényegében azonos módon működik. A zománc is elvékonyodik, felfedve az alatta lévő sárga dentint.

  • Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, például bizonyos típusú antibiotikumok, antipszichotikumok és magas vérnyomás elleni gyógyszerek mellékhatásként a fogak sárgulását okozhatják. A fogak sárgulását különböző betegségek is okozhatják.

Otthoni fogfehérítési lehetőségek

Valóban sok alternatíva közül válogathatnak az otthoni fehérítés iránt érdeklődők. Vannak, akiknek el sem kell menni a boltba, de otthon biztosan megtalálják. Elsősorban természetes fehérítési módszerekről beszélünk, amelyekben használhatsz például citromkúrát. A nagyobb hatékonyság érdekében azonban azt tanácsoljuk, hogy nyúljon valamelyik értékesített, közvetlenül otthoni fehérítésre szánt termékhez . De melyik lesz megfelelő? Nézzük át röviden, lépésről lépésre a legfontosabb változatokat.

Fehérítő készletek

Több fehérítésre szánt terméket tartalmaznak. A legelterjedtebbek a fehérítő paszták, gélek vagy LED-lámpák . A prémiumabbaknál fehérítő tollak is lehetnek . A készlet eredményeinek néhány héten belül meg kell jelenniük.

Fehérítő fogkrémek

Egyszerűen használhatók a klasszikus paszta helyett . Nagyon olcsó lehetőség , de nem túl hatékony. Főleg egy másik otthoni fehérítő szer támogatására szolgál. A fehérítő hatás fenntartására is használják, még professzionális fehérítés után is.

Fehérítő csíkok

Népszerű és hatékony módszer az otthoni fehérítésre. Ezek olyan csíkok, amelyek a fogakhoz tapadnak, és géllel fehérítik őket, melynek leggyakoribb hatóanyaga a hidrogén-peroxid . Az eredményeknek ismét láthatónak kell lenniük a tanfolyam kezdetétől számított néhány héten belül.

Természetes fehérítés

Amint azt már felvázoltuk, ezt a lehetőséget is választhatja. Itt például aktív szenet , kókuszolajat vagy a már említett citromlevet használnak. A természetes módszerek azonban lényegesen kevésbé hatékonyak, mint a kereskedelmi fehérítőszerek.

Talán az otthoni fogfehérítés buktatói

Ne hanyagoljuk el az otthoni fogfehérítés lehetséges hátrányait sem. A módszerekről és a velük való fehérítésről ebben a cikkben tudhat meg többet (hipertext link-előző cikk).

Mellékhatások

Nem számíthat komoly mellékhatásokra, ha bevált otthoni fogfehérítési módszereket használ. Sokan azonban fokozott fogérzékenységet vagy ínyirritációt tapasztalnak otthoni fehérítő termékek használata után. Ezek a kellemetlen hatások csak átmenetiek lehetnek. A fehérítőszer kiválasztásánál azonban mindenképpen érdemes körültekintően eljárni, hogy az ne legyen túl erős a foga számára, és alkalmazása ne váljon nagyon kellemetlen, fájdalmas élménnyé. Természetesen a használati utasítást is be kell tartani, és nem szabad feleslegesen erőlködni a pályán. Néhány kevésbé biztonságos otthoni módszerrel azonban, amelyek nem használnak kereskedelemben kapható fehérítőszereket, fennáll a veszélye a zománc vagy az íny súlyos károsodásának.

Szakmai felügyelet

Ha úgy dönt, hogy fogorvosnál fehéríti fogait, professzionális felügyeletre és erősebb fehérítő termékekhez való hozzáférésre számíthat. Az eredmények így gyorsabban láthatók, a kúra végső hatása pedig határozottan magasabb lehet az otthoni fehérítéshez képest. A fogorvos egyénileg is beállíthatja az eljárásokat, és az esetleges szövődményeket Önnel együtt megoldhatja. Ezek még otthoni fehérítés esetén sem fordulhatnak elő, és természetesen a kezelés ideje alatt is felkeresheti fogorvosát, de az állandó ellenőrzött felügyelet és az egyénileg ellenőrzött kezelés ezt nem helyettesítheti.

A fehérítés ára szakorvosnál vs otthoni fehérítés

A szakember által végzett fehérítés természetesen lényegesen drágább, sok esetben akár többszöröse is. Csehországban átlagosan 6000-10 000 korona között mozog. Ennyiért kényelmes ápolást és biztonságos és gyors fogfehérítést kap szakember által. Természetes módszerek esetén az otthoni fehérítésnek nem kell szinte semmibe kerülnie, ha a kereskedelmi forgalomban kapható termékeket választja, 2000 korona körüli áron érkezünk. Ez a lehetőség így lényegesen olcsóbb, de más okokból is megéri . Otthona kényelmében fehérítheti fogait anélkül, hogy felkeresne fogorvost, akinek gyakran nagyon hosszú a várakozási ideje. Az otthoni fehérítés kényelmesebb is lehet. Az egyetlen kisebb hátrány a kezelés hosszabb időtartama és a valamivel alacsonyabb végső fehérítő hatás.  

Az eredmények megőrzése

Függetlenül attól, hogy otthoni fehérítés mellett dönt, vagy egy professzionális fogorvosnál vesz részt egy eljáráson, ne feledje, hogy az eredmény nem maradandó. A fehérebb fogak megőrzése érdekében életmódbeli változtatásokra van szükség, például korlátozni kell az agresszív színezékeket tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, a dohányzásról való leszokást, és természetesen a jó szájhigiénia alapelveit szigorúan be kell tartani. Mindkét változatnál az is előfordulhat, hogy a fehérítő hatást idővel támogatni kell. Ebben az esetben még a fogorvosok is gyakran ajánlják az otthoni fehérítés egyik kereskedelmi eszközét .  

25x hatékonyabb, mint a fogfehérítő fogkrémek

Tudjon meg többet
Logo